Skip to content

Gemeenten gaan samenwerken met markt om één miljoen woningen te bouwen in Randstad

Gemeenten, beleggers en bouwers in de Randstad gaan meer samenwerken om de woningbouwproductie op te krikken. Door de grote trek naar de stad moeten de komende tien jaar bijna 1 miljoen nieuwe woningen worden gebouwd in het gebied. Tegelijkertijd willen de partijen dat de steden leefbaar en betaalbaar blijven.

Daarover hebben bestuurders met een keur aan marktpartijen gesproken in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. Naast de wethouders en directeuren grondzaken van de vier grote steden was onder meer de top aanwezig van bouwers Heijmans, Dura Vermeer en Bam, beleggers als Syntrus Achmea en Amvest en de vastgoedafdeling van pensioenuitvoerder PGGM.

Investeringen infrastructuur

Investeringen in infrastructuur en het opleveren van bouwlocaties zouden volgens de partijen prioriteit moeten hebben. Beleggers zien graag dat de uitgifte van grond meer gecoördineerd verloopt. ‘Wij willen niet hapsnap gebieden vol gaan bouwen omdat de nood nu heel hoog is. Dan zitten we over vijf of tien jaar weer met allerlei wijken die zijn neergezet maar niet populair meer zijn,’ zegt Van Hal. ‘Voorheen was het toch vooral ieder voor zich’, zegt Van der Burg. ‘Nu zijn we veel meer aan het kijken hoe we de bouw van woningen goed kunnen spreiden.’

Belangrijk is dat het Groene Hart behouden blijft. ‘Daarmee hebben we een hele belangrijk troefkaart in handen die we moeten inzetten als we op wereldschaal willen concurreren met andere metropoolregio’s.’ zegt Van Hal. Dat neemt volgens hem niet weg dat er aan de randen van de steden wel woningen kunnen komen in het groen. ‘Want met alleen binnenstedelijk bouwen gaan we het niet redden.’

bron: Financieel Dagblad

Komt u er niet uit?

Kantoor

Wij helpen u graag op ons kantoor in Purmerend.

Maak een afspraak op kantoor

Telefoon

Wij zijn te bereiken op maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Op dinsdag en donderdag van 12.00 tot 21.00 uur.

Klantenservice: 0299 676 525

Service en contact

Back To Top