Skip to content

Vakantie in eigen land populairder: hier moet je op letten in coronatijd

Nu we door corona voorlopig niet meer naar het buitenland kunnen vliegen en reizen naar het buitenland überhaupt wordt afgeraden, moeten we onze vakanties maar in Nederland vieren. En dat doen we ook, zien verhuurders van vakantiehuisjes. Met de caravan naar het Gardameer of met het vliegtuig naar Bali. Het zit er voorlopig niet in. De Rijksoverheid adviseert om niet meer naar het buitenland te gaan, tenzij het strikt noodzakelijk is. Vluchten gaan er nauwelijks meer en Duitsland en België proberen grensverkeer tegen te gaan.

Drukke plekken hebben niet de voorkeur

Wat er wel en niet mag in de zomermaanden is nog onbekend, maar meer Nederlanders kiezen het zekere voor het onzekere en boeken een vakantie in eigen land. Huisjesverhuurder Belvilla zag het aantal binnenlandse boekingen met 40 procent stijgen, vergeleken met vorig jaar. “Vooral de provincies Gelderland, Zeeland, Overijssel, Noord-Holland en Limburg zijn populair. Drukke steden en plekken hebben nu niet de voorkeur”, meldt Belvilla. Van de buitenlandse boekingen verwacht Belvilla deze zomer niet veel.

De natuur in

Ook Natuurhuisje.nl, dat particuliere huisjes in ’the middle of nowhere’ verhuurt, merkt het. “Het wordt de afgelopen weken steeds drukker bij ons”, zegt mede-oprichter Tim van Oerle tegen de Volkskrant. “Voor de meivakantie hebben we bijna twee keer zo veel boekingen als vorig jaar.” “In de natuur is het makkelijker social distancen”, zegt woordvoerder Jannette ten Kate van Landal Greenparks. Daar is nog geen sprake van een boekingspiek, ‘maar we zien wel dat er meer interesse is’. Mensen oriënteren zich langzaam op een vakantie in eigen land. Wel is er inmiddels een lichte stijging te zien in het aantal boekingen voor de meivakantie. 33 van de 55 parken in Nederland zijn open. “Al respecteren we de oproep van Rutte om thuis te blijven. Daarom doen we geen marketing op dit moment.”

Center Parcs

Bij Center Parcs zien ze nog niet dat mensen massaal boeken. “Daarvoor is het nog te vroeg en te onzeker”, zegt woordvoerder Marthijn Tabak. De parken zijn nog tot na de meivakantie gesloten. “Het ligt in de lijn van verwachting dat we in de zomer weer open zijn, maar consumenten wachten af.”

Ook denkt hij dat er pas een nieuwe boeking voor de zomer wordt gedaan, als de vakantie naar bijvoorbeeld Italië of Spanje definitief is geannuleerd. Een euro kan immers maar één keer uit worden gegeven.

Hou hier rekening mee

De horeca is tot in ieder geval 20 mei dicht. Wie in de meivakantie weg wil, moet dus zelf de mogelijkheid hebben om te koken of er moeten afhaal/bezorgopties in de buurt zijn. Hoe dat in de zomer is, is nog niet bekend. Wie naar de camping gaat, moet eigen sanitaire voorzieningen hebben. De gemeenschappelijke toiletgebouwen zijn nog dicht. Het is nog niet bekend of dat in de zomer ook zo is. Drukte is niet toegestaan in de anderhalvemetermaatschappij. De kans is groot dat in de zomermaanden stranden en andere recreatieplekken dichtgaan, als het te druk wordt. Het is nog onduidelijk of attracties in de zomer weer open zijn. Als bijvoorbeeld pretparken en dierentuinen al open mogen, is de kans groot dat er maar een beperkt aantal mensen naar binnen mag.

 

Branche nog vooral in problemen

De recreatiebranche, die de klappen van de coronacrisis nog steeds voelt, ziet ook nog niet dat het storm loopt op Nederlandse campings en vakantieparken. Dat komt omdat er nog weinig bekend is over hoe de zomer eruit gaat zien.

“We horen dat er voorzichtig wat boekingen bij komen, maar normaal zit alles al vol”, vertelt woordvoerder Marike Rosier van recreatiebranchevereniging HISWA-RECRON.

Minder buitenlandse gasten

“Ik verwacht wel dat, als we iets meer bewegingsvrijheid hebben, de ondernemers gebaat zijn bij het feit dat Nederlanders niet naar het buitenland mogen.”

Daar staat tegenover dat de Duitsers en Belgen het waarschijnlijk laten afweten dit jaar. Dat zou ruimte moeten bieden voor extra Nederlandse vakantiegangers. Al zullen er minder mensen tegelijk op een camping mogen staan in de anderhalvemetereconomie. Hoe die economie op campings en vakantieparken in de praktijk uitpakt blijft een groot vraagteken. Waardoor veel Nederlanders nog steeds niet weten waar ze deze zomer aan toe zijn.

Back To Top