Skip to content

Huizenprijzen stijgen naar recordniveau: aanbod op Funda droogt snel op

telegraaf.nl – Door Pieter van Erven Dorens, 22 mei 2024 in Financieel

Amsterdam – De Nederlandse huizenprijzen zijn in april naar een nieuw recordniveau gestegen. Bestaande koopwoningen zijn nu duurder dan op de eerdere piek in 2022, die werd gevolgd door een snelle prijsduikeling vanwege oplopende hypotheekrentes en een economische terugval.

In april lagen de prijzen voor het eerst weer hoger (+0,7%) dan bij de vorige piek in juli 2022, meldt het CBS woensdag. „Het moest een keer gaan gebeuren, als je de beweging van de afgelopen maanden zag”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Hij kan er een reeks redenen voor opsommen. „De arbeidsmarkt draait goed, de inkomens zitten in de lift en er is nog steeds veel opgebouwd spaargeld uit de coronajaren. Er is veel geld op de markt.”

Vergeleken met een jaar geleden betaalden kopers in april 7,5% meer voor een bestaande woning. Het tempo van prijsstijgingen loopt ook op. Vorige maand waren woningen gemiddeld zelfs 1% duurder dan in maart. Vorig kwartaal kwam er al 2,4% bij. Als dat zo doorgaat, moeten grootbanken hun voorspellingen voor de huizenprijsstijging dit jaar weer naar boven bijstellen. Onlangs voerde ABN Amro zijn prognose voor dit jaar op naar een plus van 6%.

Gemiddelde koopwoning kost nu 435.984 euro

Gemiddeld werd in april voor een bestaande koopwoning 435.984 euro afgerekend. Dat is fors minder dan het gemiddelde van juli 2022, toen kopers in doorsnee 445.241 euro betaalden. Dat verschil komt door het seizoenseffect, legt Van Mulligen uit. „Het heeft te maken met het soort woningen dat verkocht wordt. In de ene maand worden meer appartementen verkocht, in de andere maand meer villa’s. De prijsindex, die dus 0,7% hoger is, geeft een zuiverder beeld.”

De hogere prijzen kwamen tot stand bij meer verkopen. Het Kadaster registreerde 15.689 woningtransacties, bijna een kwart meer dan een jaar eerder. Dat wil niet per se zeggen dat de woningmarkt nu gezonder wordt. Volgens makelaarsorganisatie NVM droogt het aanbod op Funda namelijk snel op. Mensen aarzelen met het te koop zetten van hun woning, uit vrees dat zij dan zelf geen geschikt nieuw huis kunnen kopen. Ook is het vinden van een tijdelijk huurhuis nu nog wel lastiger dan het vinden van een koophuis, blijkt uit alarmerende cijfers van verhuurplatforms zoals Pararius en Housing Anywhere.

Koper fors meer kwijt aan maandlasten

Met het bereiken van het nieuwe recordniveau op de woningmarkt, zijn de prijzen weer bijna dubbel zo hoog als ten tijde van het dieptepunt in 2013. Sinds de Russische inval in Oekraïne heeft wel een enorme geldontwaarding plaatsgevonden. De gemiddelde transactiewaarde van 435.984 euro die vorige maand werd neergelegd, staat gelijk aan ongeveer 381.839 euro twee jaar geleden. „Maar dat merk je pas als het geld vrijkomt en je er geen nieuw huis van koopt”, aldus Van Mulligen.

Wel zijn huizenkopers tegenwoordig fors meer kwijt aan hun maandlasten. Drie jaar geleden betaalde je voor een 10 jaars-hypotheek met NHG nog gemiddeld 1% rente, inmiddels is dat 3,9%. Tegelijk is de energierekening flink opgelopen.

Het CBS baseert zich op inschrijvingen van koopaktes bij het Kadaster. Die cijfers lopen een maand of drie achter op de actuele verkoopcijfers van makelaarorganisatie NVM, die ook alleen cijfers van de eigen makelaars registreert.

Back To Top