Er is een groot tekort aan nieuwbouwwoningen en dat wordt de komende jaren alleen nog maar erger. Vooral in de buurt van de grote steden in de Randstad wordt te weinig gebouwd om aan de vraag te voldoen. In de provincies Noord-Holland en Utrecht alleen al worden de komende jaren 93.000 huizen te weinig gebouwd, blijkt uit onderzoek van het Bureau Stedelijke Planning en de Technische Universiteit Delft in opdracht van de NVB Bouw, de belangenbehartiger van Nederlandse bouwers en projectontwikkelaars. Sinds de crisis is het tekort aan woningen hard opgelopen en uit het onderzoek blijkt dat de vraag naar een woning (liefst met tuin in een buitenwijk van een grote stad of in een dorp in de buurt) vele malen groter is dan het aantal huizen dat gebouwd wordt.
Te weinig bouwlocaties
Tot 2020 is er jaarlijks behoefte aan 80.000 woningen, vanwege de economische voorspoed willen meer mensen verhuizen. Maar vorig jaar werden er 53.000 huizen gebouwd en dit jaar ‘slechts’ 43.000, becijferde hoogleraar Friso de Zeeuw van de TU Delft. Dat komt onder meer omdat er te weinig bouwlocaties zijn en omdat er relatief weinig leegstaande gebouwen werden omgebouwd tot woningen. Elk jaar loopt het tekort daardoor met 20.000 huizen op. Het tekort is zelfs zo nijpend dat ook bij nieuwbouwhuizen een fenomeen dreigt dat tot nu toe alleen bekend was van de oververhitte markt in Amsterdam en Utrecht: boven de vraagprijs bieden om de woning te kunnen krijgen.
Bieden boven de vraagprijs
Bij een nieuwbouwproject in Zeist heeft de projectontwikkelaar geïnteresseerden van tevoren gevraagd wat ze bereid zijn bóven de vraagprijs te betalen. Voor de 28 nieuwbouwhuizen hebben zich namelijk al 2500 belangstellenden gemeld. De NVB Bouw roept de overheid op ‘om gas te geven’ met het plannen van nieuwbouw of om er überhaupt maar eens plannen voor te maken. Misschien wel belangrijker nog: de lobbygroep roept op om natuurbeschermingsregels te versoepelen, zodat ook buiten stedelijk gebied gebouwd kan worden. Dat kan volgens NVB Bouw best, want ‘lang niet alle gebieden buiten bestaand stedelijk gebied hebben een waardevol groen karakter’.
‘Pas op, er ontstaat een prijsbubbel’
Vereniging Eigen Huis ziet de krapte met lede ogen aan, mensen komen er volgens de belangenvereniging door in het nauw. De kosten en de risico’s om optimaal te kunnen wonen zijn hoger en kunnen ‘in potentie leiden tot een prijsbubbel’. En dat is niet alleen gevaarlijk voor individuele huiseigenaren, maar ook voor de financiële sector. Door de hoge huizenprijzen is de overheid ook meer kwijt als gevolg van de hypotheekrenteaftrek, waarschuwt de VEH.