Skip to content

Huizen bouwen in een dag helpt woningmarkt

Een nieuwe woning in een dag uit de grond stampen. Het kan, en het gebeurt steeds vaker nu de vraag naar nieuwbouwwoningen weer toeneemt.

Waren nieuwbouwprojecten in de crisis nog flink kleiner geworden, het tij is inmiddels gekeerd. Sinds begin 2013 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen meer dan verdubbeld, meldt makelaarsvereniging NVM.

“De situatie is nu zelfs zo dat in grote delen van de Randstad de groei wordt geremd door een gebrek aan nieuw aanbod”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. “Bouwers, projectontwikkelaars en gemeenten kunnen in deze gebieden het tempo van herstel onvoldoende bijbenen.”

Robots

Verschillende bouwbedrijven springen in op deze behoefte, door nieuwe woningen aan te bieden die grotendeels al in de fabriek in elkaar gezet zijn. Daardoor kunnen ze in enkele dagen opgebouwd worden. Dat is niet nieuw, benadrukt Pim Nusselder, woordvoerder van Bouwend Nederland. Maar door nieuwe technologie is het naast goedkoop nu ook veel makkelijker, legt hij uit.

“Op de computer kun je invoeren hoe het huis en de verschillende onderdelen eruit moeten zien. Met een druk op de knop gaan al die data naar een werkplaats, waar robots mallen voor geveldelen in elkaar zetten. Daar zetten ze ijzer en staal in, wordt er beton over gespoten, en als het uitgehard is, gaat de gevel op een vrachtwagen naar de bouwplaats.”

Daardoor kan prefab bouwen efficiënter en goedkoper zijn dan vroeger, toen de houten mallen bijvoorbeeld nog door timmerlui gemaakt werden. Nusselder: “Nu kan het zijn dat waar vandaag alleen nog maar een fundament ligt, over twee dagen al een volledig huis met behang en een keuken staat.”

Snelbouwhuizen om aan de groeiende vraag te voldoen

Video afspelen

 01:39

Een van de doelgroepen voor zulke snel te bouwen woningen, is de ‘net-niet-generatie’. Bouwbedrijf Heijmans richt zijn pijlen op deze alleenstaande hoogopgeleide mannen en vrouwen. Ze hebben hun eerste baan, zijn tussen de 25 en 35 jaar oud en wonen alleen. Zij verdienen te veel voor de sociale huursector, maar te weinig voor de vrije sector.

De ‘Heijmans One’-huisjes moeten daar een oplossing voor bieden. De gebouwtjes zijn met een hijskraan los op verschillende terreinen te plaatsen, zoals tijdelijk braakliggende bouwgrond in de stad. Ze zijn beschikbaar vanaf 75.000 euro inclusief plaatsing. ‘Net-nietters’ kunnen ze huren voor zo’n 700 euro per maand, inclusief badkamer, keuken en vloer.

Doorstromen

De huizen die Volker Wessels aanbiedt, mikken op een groep aansluitend op de ‘net-niet-generatie’: de starters en de doorstromers. De huizen zijn iets groter en kosten alles bij elkaar 155.000 euro. Ook kopen beleggers de woningen op om ze te verhuren, vanaf 710 euro per maand.

In een dag worden de losse onderdelen op locatie in elkaar gezet. Vandaag plaatste VolkerWessels de 250ste zogenoemde ‘MorgenWonen’-woning.

Volgende verdieping

Think richt zich op de nog iets welgesteldere doelgroep. Het bouwbedrijf kan in principe huizen in allerlei soorten en maten aanleveren, van meerdere verdiepingen. Ze worden per verdieping met een vrachtwagen aangeleverd. Zo staan er tien huizen in Leeuwarden van 180.000 euro, en in Tilburg zijn 35 bungalows te huur in de vrije sector voor 1000 euro per maand.

Tegelijk is Think op dit moment ook bezig met een project voor mensen die juist weinig kunnen betalen. In het centrum van het land gaat het bedrijf 25 tot 40 prefab-woningen neerzetten voor vluchtelingen die in Nederland mogen blijven en een dak boven hun hoofd nodig hebben. Richtprijs: maximaal 500 euro per maand.

Back To Top