Meer dan de helft van alle partijen op de hypotheekmarkt doet nog te weinig aan maatwerk, zegt de Vereniging Eigen Huis. Volgens de belangenbehartiger komen daardoor starters en senioren op de huizenmarkt in de knel.
Volgens Eigen Huis laten dertien van de 23 onderzochte geldverstrekkers het ’bewust’ afweten op het gebied van maatwerk. Jongeren met een flexibel arbeidscontract en ouderen met een (aanstaand) AOW en pensioen hebben dat maatwerk juist nodig om nog voor een hypotheek in aanmerking te komen.
Als een huizenkoper binnen tien jaar van zijn pensionering zit, of al gestopt is met werken, moet de geldverstrekker rekening houden met zijn toekomstig inkomen. Dat levert soms de situatie op dat een klant door de fors gedaalde hypotheekrente lagere maandlasten zou krijgen, en een deel van het huis uit eigen zak kan betalen, maar alsnog een streep door de koop moet zetten, omdat de regels voor hypotheken flink strenger zijn geworden.
Banken en andere geldverstrekkers mogen rond die regels maatwerk leveren, maar dat doen ze lang niet altijd, uit angst om buiten de lijntjes te kleuren. Een ’platform maatwerk’ met aan het hoofd toenmalig minister Plasterk (Wonen) heeft daaraan niets kunnen veranderen.
Zelfs bij tien aanbieders die wel aan maatwerk doen, is dat niet altijd duidelijk. Dat zit onafhankelijke hypotheekadviseurs dwars, zegt Mark de Rijke van adviesketen De Hypotheekshop. „In de handboeken die wij krijgen, staat niet dat er maatwerk mogelijk is. Soms kan het wel, maar hangt het zelfs af van de persoon die bij de geldverstrekker de aanvraag behandelt.”