Vergeleken met vorig jaar zijn huizen nog fors goedkoper, maar vergeleken met het eerste kwartaal weer een tikkie duurder. De grote prijsdaling lijkt voorbij.
– ad.nl – Ton Voermans, 6 juli 2023
Huizen worden weer vlot verkocht en tegen hogere prijzen. Makelaarsvereniging NVM spreekt zelfs van een ‘kantelpunt’ op de woningmarkt.
,,De lagere prijzen en hogere lonen maken woningen meer betaalbaar’’, constateert Lana Gerssen, voorzitter van de vakgroep Wonen bij makelaarsvereniging NVM. ,,We zien dat mensen meer vertrouwen in de toekomst hebben en het nu een goed moment vinden om een huis te kopen.”
Concurrentie neemt toe
En dat betekent meer kijkers en meer concurrentie. Huizen staan nu gemiddeld een week korter te koop dan in het eerste kwartaal van dit jaar. En ze gaan tegen hogere prijzen weg. Door de stijgende lonen durven kopers zelfs af en toe weer te overbieden. Zo’n veertig procent van de verkochte woningen ging boven de vraagprijs weg. Op het hoogtepunt van de oververhitte markt, en jaar geleden, gingen acht van de tien woningen boven de vraagprijs weg.
Gerssen is blij dat die gekte voorbij is. Maar door krapte kan het fenomeen weer terugkeren is de vrees. Want de markt blijft erg krap ziet de NVM. ,,Kopers kunnen nu uit gemiddeld 2,8 woningen kiezen. Dat was in het vorige kwartaal nog 3,2 woningen. Als er uit minder dan vijf woningen te kiezen valt, is de markt krap.”
Huizen duurder verkocht
De gemiddelde verkoopprijs was in het tweede kwartaal 410.000 euro, 2,8 procent meer dan in het eerste kwartaal. Makelaars van NVM verkochten de afgelopen drie maanden 34.000 huizen, ook al 20 procent meer dan in de eerste drie maanden. Er werden meer huizen te koop aangeboden, maar doordat de verkoopaantallen stijgen is de krapte op de woningmarkt toegenomen.
,,De woningmarkt veert op’’, concludeert NVM. ,,We zien nu een kantelpunt in de markt”, aldus Gerssen. Maar vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar is nog sprake van zeer fors gedaalde prijzen. Tussenwoningen werden 7,1 procent goedkoper, hoekwoningen 8,4 procent, 2-onder-1-kap woningen 9,8 procent, vrijstaande woningen 11,1 procent en appartementen 9,4 procent.
Die forse dalingen hebben al met al niet veel gedaan met de huizenprijzen. Tot vorig jaar zomer werden woningen negen jaar op rij duurder. Alleen al in 2021 met 20 procent. Nu de daling tot stand lijkt te komen, is er meer rust op de woningmarkt. Vraagprijs en verkoopprijs zijn nagenoeg gelijk.
Economie
Gerssen, is blij dat er weer ‘dynamiek’ is op de woningmarkt. Kopers hebben volgens de makelaars vertrouwen, de lonen stijgen en de angst voor werkloosheid neemt af. Daarnaast is de rente vrij stabiel. ,,Onze makelaars zien het aantal bezichtigingen weer toenemen. Ook stijgt het aantal overbiedingen op woningen. Al deze signalen wijzen erop dat het een goed moment is je woning te koop aan te bieden als je dat overweegt. Want laten we niet denken dat aanbod en vraag nu in balans zijn. Verre van dat zelfs. De vraag is nog steeds duidelijk groter dan het aanbod”, aldus Gerssen.
Ook de nieuwbouwmarkt lijkt uit het slop te kruipen. Afgelopen halfjaar was er alom vrees dat de nieuwbouwmarkt verder zou instorten, omdat de bouwkosten stijgen en doorstromers niet zeker zijn van de opbrengst van hun koophuis. Bouwers hebben zich snel aangepast en vooral goedkopere woningen – 44 procent van het aanbod betreft appartementen – verkopen weer goed. In het tweede kwartaal 2023 zijn ruim 4500 nieuwbouwwoningen en kavels verkocht, een toename met 12 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. De gemiddelde verkoopprijs is met 468.000 euro 1,2 procent lager dan in het eerste kwartaal van dit jaar.
Het aanbod aan nieuwbouwwoningen ligt nu 16 procent hoger dan drie maanden geleden. Er staan twintigduizend nieuwe woningen te koop.
Goedkopere woningen
Gerssen: ,,Het toegenomen aanbod van goedkopere woningen is precies waar kopers op zitten te wachten. Vorig kwartaal maakten we ons grote zorgen over de ontwikkelingen in de nieuwbouwmarkt. Nu trekken de verkopen wat aan en neemt ook het aanbod toe, vooral in de lagere prijsklassen. Nieuwbouwwoningen hebben een lager energieverbruik en scoren goed op duurzaamheid en lagere onderhoudskosten. Daar is vraag naar.’’
Maar de duurdere nieuwbouw heeft het moeilijk. Vooral het segment boven de 750.000 euro. Dat is het segment waar veelal mensen die al een dure woning hebben verkassen naar een dure nieuwbouwwoning. ,,Door de lange tijd tussen koop en oplevering worden mensen onzeker”, ziet Gerssen. ,,Dan vragen mensen zich af wanneer ze hun bestaande huis te koop moeten zetten. Door die onzekerheid trekken mensen zich terug.”
De markt trekt weer aan, maar daarmee komen ook de oude kwalen van snelle prijsstijgingen en krap aanbod weer terug. De NVM pleit daarom voor maatregelen om de bouw van nieuwe woningen op gang te krijgen. Anders dreigt opnieuw een oververhitte woningmarkt waar starters buiten de boot vallen.