Skip to content

Knot waarschuwt voor nieuwe zeepbel op aandelenmarkten

De lage rente en de ruime beschikbaarheid van liquiditeit heeft de aandelenmarkten tot te grote hoogte opgedreven. De koersen zijn ’losgezongen’ van de economische realiteit. Vooral na een periode van relatief lage bewegelijkheid zoals nu is een correctie een reële zaak.

Dat stelt DNB-president Klaas Knot vandaag bij de presentatie van het ’Overzicht Financiële Stabiliteit’, het halfjaarlijkse onderzoek naar de soliditeit van het Nederlandse financiële systeem.
Toch is hij niet ontevreden over de economische ontwikkeling in ons land, die wordt meer en meer gedragen door binnenlandse vraag. Dat compenseert mogelijek deuken in de export nu het bij onze oosterburen wat minder gaat. Volgens Knot doet de ECB er nog steeds goed aan de markten te blijven overspoelen met liquiditeit, dat is de minste van de twee kwaden. „Maar we moeten ook oog houden voor de bijwerkingen van het medicijn en dat is de vorming van zeepbellen.”

Rentestijging

Knot zei ook dat rentestijgingen in Engeland en de VS in de loop van volgend jaar te verwachten zijn. „Ook al blijft de rente in de eurozone nog een tijd laag, als de Amerikaanse rente gaat oplopen kan dat ook een signaal zijn voor de Europese aandelenbeurzen om stoom af te blazen.” Hij uit zijn waarschuwing om de financiële markten voor te bereiden, zodat ze rekening kunnen houden met koersdalingen en een omslag in de rente.
Een omslag in het marktsentiment is dan ook het hoofdelement in de Europese stresstest die monenteel wordt uitgevoerd onder de banken. Eind deze maand maakt de ECB de resultaten bekend. Volgens Knot keren de banken terug naar een meer traditioneel bedrijfsmodel, hoge rendementen, behaald met veel risico, zijn minder gewenst.
„De lage rente zet beleggers ertoe aan meer risico te nemen om hun rendement op te krikken. Dat heeft inmiddels geleid tot fors lagere risicopremies en hogere aandelenprijzen.

Hierdoor ontstaat het risico op zeepbelvorming en scherpe correcties, die ook Nederlandse financiële instellingen kunnen raken, zo schrijft DNB.

Betere digitale beveiliging

De laatste dreiging voor de banken is de cyberdreiging. Die dreigingen en DDOS-aanvallen vormen een systeemrisico, met name als het gaat tussen het betalingsverkeer van banken onderling. Volgens Knot moeten de banken de komende jaren nog meer investeren in hun veiligheid naarmate de digitalisering voortschrijdt.

 

Artikel geschreven door Ronald van Gessel

Back To Top