Miljoenen Nederlanders zien door internationale coronamaatregelen hun plannen voor een zomervakantie in Frankrijk, Spanje Italië of verder weg in het water vallen. Vakantievierders zoeken nu massaal naar bestemmingen in eigen land.
Zandvoort, 23 april. De gele borden wijzen op de coronamaatregelen die men geacht wordt na te leven.Foto: Werry Crone/Hollandse Hoogte
De coronacrisis heeft de plannen van Nederlandse reizigers danig in de war geschopt. Niemand weet wanneer de grenzen, die veel landen vanwege het coronavirus hebben gesloten, weer open gaan. Daarom zoeken vakantievierders, hoewel de zomervakantie nog ver weg is, druk naar bestemmingen in eigen land.
Belvilla, verhuurder van vakantiehuizen, ziet 40% meer boekingen in eigen land dan vorig jaar rond deze tijd. Provincies als Gelderland, Zeeland en Limburg, waar er veel ruimte is, zijn in trek.
Reisblad Columbus Magazine peilde vorige week de impact onder lezers, waarvan de harde kern bestaat uit veelreizigers naar verre oorden. Bijna tweederde heeft zijn reis moeten annuleren, zegt hoofdredacteur Mark Mackintosh. Driekwart wil volgens hem nog steeds dit jaar naar het buitenland, maar 80% overweegt toch een binnenlandse vakantie.
Ook de internationale huizenruilsite Homeexchange.com ziet klanten meer lokale vakanties plannen. Nu veel grenzen en hotels dicht zijn, verwacht Homeexchange deze zomer meer huizenruilen. Het bedrijf bemiddelt wereldwijd voor 400.000 huizen.
Volgens woordvoerder Lola Florin is 70% van de gebruikers van plan de komende maanden vakantie te vieren in eigen land. ‘We richten onze communicatie nu op lokale vakanties, omdat we voelen dat lokaal en duurzaam essentieel is in het nieuwe nu, in de periode na het coronavirus.’
Liever geen buitenlandse reizigers
Wie op vakantie wil, doet er verstandig aan om dichter bij huis te zoeken. ‘De signalen die ik nationaal maar vooral ookinternationaalhoor’,zegtFrankOostdamvan brancheorganisatie ANVR, ‘is dat de reiziger of vakantieganger die naar het buitenland op vakantie wil echt als laatste groep uit de lockdown wordt vrijgegeven. Wat ik ook merk is dat landen niet staan te popelen om
buitenlandse vakantiegangers binnen te halen en in eerste instantie de voorkeur geven aan het stimuleren van binnenlands toerisme.’
De ANVR is daar als vertegenwoordiger van de reisindustrie niet blij mee. Oostdam wijst erop dat ook uitgaand toerisme een land veel inkomsten oplevert, in het geval van Nederland 1% van het bruto nationaal product. ‘Wij hopen dat er in de EU toch een soort op elkaar afgestemde opening van landen gaat plaatsvinden. De EU-ministers van toerisme komen 27 april bij elkaar en ik hoop dat er zo’n scenario uit zal komen. Maar ik zie dit internationaal nu niet gebeuren. Er worden nu op toeristisch gebied een soort “bilateraaltjes” gesloten: “als jij mijn vakantiegangers toelaat, laat ik die van jou toe”.’
Oostdam verwacht een moeilijke maar geen onmogelijke zomer. Land voor land zullen er bestemmingen in beperkte mate beschikbaar komen. ‘Ook verwachten we dat besloten wordt – en dat zien we nu ook in het boekingsgedrag – om wat later in het jaar nog een keertje te gaan.’ De consument zal de voorkeur hebben voor Nederland of een vakantie dichtbij.
Meer zoekgedrag
Dat laatste zien ze bij Roompot, de grootste vakantieaanbieder van Nederland, al in het zoekgedrag. ‘We merken dat er meer wordt gezocht dan drie of vier weken geleden’, zegt woordvoerder Baptiste van Outryve.
‘Nederlanders zoeken Nederlandse parken. We zien het nog niet in het boekgedrag, maar dat komt waarschijnlijk na de meivakantie.’ Hij verwacht een stapsgewijze opening van parken in Zeeland, Zuid-Holland, de kop van Noord-Holland en Twente, waar alle vakantieparken nu op last van overheid nog op slot zijn.
Volgens de richtlijnen van het RIVM moeten campings en vakantieparken publieke voorzieningen, zoals restaurants en sanitair, in ieder geval tot 20 mei dichthouden. Niettemin zijn veel parken en campings gewoon open, zegt een woordvoerder van branchevereniging Hiswa- Recron. Alleen zijn er meestal alleen wat vaste gasten, of juist mensen die het in coronatijden veiliger vinden om op een bijna leeg groen park te bivakkeren dan in de drukke stad.
Ondernemers met campings, bungalows en groepsaccommodaties hebben al plannen gemaakt om weer meer gasten te kunnen ontvangen, maar die zijn nog niet door de overheid goedgekeurd. De meeste campinghouders hebben ook al veiligheidsmaatregelen doorgevoerd, zegt de woordvoerder. Ze hebben bijvoorbeeld plexiglas geplaatst of belijning op de grond. Andere campinghouders maken roosters voor het gebruik van de douches of huren mobiele toiletten voor hun gasten.