AMSTERDAM – Bijna 100.000 senioren kunnen niet naar een aan hun leeftijd aangepaste woning verhuizen, en blokkeren daarmee de doorstroom op de rest van de woningmarkt. Dit jaar zijn er 80.000 seniorenwoningen te weinig, en bij ongewijzigd beleid komen daar jaarlijks 20.000 bij.
Niet voor elke woning geschikt.
„We horen van gemeenten zelf dat ze een schrijnend tekort hebben aan seniorenwoningen”, zegt Coen Staal, voorzitter van de stichting Zilver Wonen. Die organisatie, waarin onder meer ouderenbond Anbo, Rabobank en installateursvereniging Uneto-VNI achter zitten, heeft onderzoek gedaan naar het tekort aan seniorenwoningen.
Uit die enquête blijkt onder meer dat meer dan 80 procent van de zestigers en zeventigers die zich daarin verdiept hebben, constateren dat er in hun eigen gemeente weinig seniorenwoningen zijn. „Daardoor blijven ouderen te lang in een niet-aangepaste woning wonen”, zegt Staal.
Dat is vervelend voor die ouderen, maar ook voor de rest van de woningmarkt. Die is namelijk gebaat bij een goede doorstroming van starters- naar eengezinswoning en zo verder naar uiteindelijk een seniorenwoning. Als er van die laatste te weinig zijn, moet iedereen blijven zitten waar hij zit, en komen ook starters uiteindelijk moeilijk de woningmarkt op. Een econoom in overheidsdienst sprak eerder al in deze krant over ouderen als „een kurk die de hele woningmarkt tegenhoudt”.