Skip to content

ABN Amro voorziet gouden tijden voor vrijetijdsindustrie

De vrijetijdsindustrie gaat mooie tijden tegemoet. Vooral gepensioneerden zullen voor een flinke groeiversnelling zorgen, zo blijkt uit de verwachtingen van ABN Amro. Volgens de grootbank zijn het vooral babyboomers – de eerste naoorlogse generatie die nu massaal met pensioen gaat – die de sector een flinke impuls zullen geven, meldt AD. Het Economisch Bureau van de bank verwacht dat 65-plussers tot 2023 maar liefst 100 miljoen euro per jaar extra zullen uitgeven aan vakanties. Mede daarom groeit de reisbranche in 2020 en 2021 met 5 procent. Jonge een aankomende pensionado’s zijn een interessante doelgroep voor de vrijetijdssector, omdat hun aantal snel toeneemt, zowel in Nederland als in de rest van Europa. Zij hebben veel tijd en beschikken volgens de bank over meer inkomen of vermogen dan jongere generaties. Ouderen gaan ook vaker buiten het hoogseizoen op vakantie en zorgen zo voor een betere spreiding van het toerisme over het jaar.

Buitenlandse toeristen

Ook buitenlandse toeristen, van wie het merendeel uit de EU komt, zullen vergrijzen. In Europa neemt het aantal 55-plussers in de komende vijf jaar met ruim 12 miljoen toe, terwijl de leeftijdsgroep tussen 15 en 55 jaar juist met ruim 5,5 miljoen krimpt.

Nederland blijft volgens ABN Amro ook de komende jaren profiteren van de toename van buitenlandse toeristen. Sinds 2012 is het aantal overnachtingen van deze groep in hotels, vakantiehuisjes en campings met 8 procent per jaar gestegen. Buitenlandse toeristen nemen inmiddels 55 procent van de hotelovernachtingen voor hun rekening en zijn goed voor 40 procent van de toeristische uitgaven. ,,Door de stijgende welvaart in opkomende economieën groeit ook het toerisme uit deze landen sterk. Daarnaast profiteren toeristen uit de Verenigde Staten en Azië van de relatief zwakke euro”, zegt econoom Paul Metzemakers (ABN).

Internationale evenementen

In 2020 is Nederland gastland van veel grote internationale evenementen, waaronder de Formule 1, het Eurovisie Songfestival en het EK Voetbal. ,,Die zullen nog meer buitenlandse toeristen naar ons land trekken”, aldus Metzemakers.

De groei van de vrijetijdsindustrie is welkom, omdat 2019 behoorlijk tegenviel. De omzet van restaurants groeide slechts 0,6 procent, café’s moesten 1 procent inleveren. Wat de horeca vooral parten speelde, was de grote schaarste aan personeel en nieuwe regelgeving.

ABN Amro verwacht dat de vrijetijdsssector komende twee jaar een groei van 2,5 procent laat zien.

Back To Top