Skip to content

Bizar! Geen woningen op Funda beschikbaar voor singles met een modaal inkomen

Het is kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt en in Zwolle is dat niet anders. Zelfs als je ‘gewoon’ een baan hebt met een redelijk salaris, is het best lastig om een huis te kopen. En wat blijkt? Als single is het al helemáál niet te doen…

De Hypotheker bekeek eind vorig jaar welk deel van het aanbod geschikt is voor mensen met een modaal inkomen (dus, het inkomen dat het meest voorkomt). Wat nu als je single of éénverdiener bent en modaal verdient? Dan heb je volgens de Hypotheker een jaarinkomen van zo’n €37.000 bruto per jaar. Hiermee kun je op dit moment een hypotheek krijgen van ongeveer €165.000,-.

Wat staat er in Zwolle te koop?

Omdat overbieden helaas geen uitzondering is in deze hysterische huizenmarkt, kijken we in Zwolle naar alle woningen die te koop staan voor €150.000,- of minder. Komt-ie: er zijn op dit moment géén huizen koop in deze prijsklasse; alles is verkocht of onder bod. Betekent dus met z’n allen moeten wachten op nieuw aanbod op Funda, of flink moeten sparen.

Iets meer geld = stuk meer aanbod

Vooruit: als we het budget omhoog gooien naar €175.000,-, maakt onze modale single iets meer kans. Er staan zes huizen te koop in Zwolle tussen de €150.000,- en €175.000,- en verder staat best veel onder bod. Er lijken in ieder geval prijzen en huizen tussen te zitten die wellicht aantrekkelijk zijn voor onze modaal verdienende single. Zo heb je voor precies € 175.000 k.k. een stulpje in de binnenstad met best een fijn uitzicht, al kan de ‘binnenkant’ van de woning hier en daar best een opknapbeurt gebruiken. Een berg spaargeld is dan wel weer nodig, zeg maar.

Anyway, om zo’n soort woning te bemachtigen moet onze single dus héél veel geluk hebben met het krijgen van een iets hogere hypotheek, mazzel hebben met bieden en geen last hebben van overbieders. Conclusie: in je eentje een huis kopen in dit huizenlandschap is ontzettend moeilijk, maar niet helemaal onmogelijk.

Back To Top