Skip to content

Bouwsector in Nederland de sterkst groeiende bedrijfstak

De bouw was in het afgelopen kwartaal de sterkst groeiende bedrijfstak in Nederland. De omzet stijgt al acht kwartalen achter elkaar en de vooruitzichten zijn ook goed, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek in zijn Kwartaalmonitor Bouw.

Het vertrouwen van ondernemers is zelfs groter dan ooit, schrijft het CBS. Ook zijn ze positief over de werkgelegenheid in de bouw, die het afgelopen kwartaal al groeide.

Op jaarbasis groeide de bouwproductie met 10,4 procent vergeleken met vorig jaar. Daarmee loopt Nederland in Europa voorop. In andere EU-landen steeg de productie gemiddeld met maar 0,5 procent. In Portugal en Groot-Brittannië werd vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar minder gebouwd.

Huizenprijzen

In Nederland werden 12.953 nieuwe huizen opgeleverd en 60.707 bestaande woningen verkocht, respectievelijk 22 en 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de prijzen bleven stijgen, zegt het CBS. Vergeleken met het dieptepunt in 2013 liggen de huizenprijzen nu 11,1 procent hoger.

Als kanttekening bij de juichverhalen uit de sector noemt het CBS de toestand bij de grond-, weg- en waterbouw. Daar werd het eerste half jaar nog een plusje gehaald, maar in het derde kwartaal werd een omzetdaling van 4,5 procent genoteerd.

Back To Top