Skip to content

CDA Tynaarlo wil woonplicht voor eigenaren nieuwbouwhuis invoeren

– Een woonplicht voor eigenaren van nieuwbouwhuizen, dat wil het CDA in Tynaarlo (Rechten: Pixabay)

 

Zelf wonen in door jou gekochte nieuwbouwwoningen. De zelfbewoningsplicht. Dat is wat het CDA in Tynaarlo wil. “De woningmarkt zit op slot, van doorstroom is geen sprake. Dit kan en moet anders”, vindt fractievoorzitter Henk Middendorp.

De partij vraagt het college of zo’n zelfbewoningsplicht ingevoerd kan worden in de gemeente. “Zo zijn de inwoners van onze gemeente verzekerd van het feit dat er voor hun gebouwd zal gaan worden en niet voor beleggers, verhuurders of zelfs Airbnb-achtige situaties.”

Nieuwbouwprojecten

De gemeente Tynaarlo heeft een aantal nieuwbouwprojecten in Vries Zuid, Zuidlaren en Eelde lopen. Volgens Middendorp zal de woningschaarste hierdoor op korte en middellange termijn deels worden voorzien. Toch wil de partij dat er meer gebouwd zal worden voor jongeren, gezinnen en ouderen. “We willen niet gaan bouwen voor beleggers, speculanten en verhuurders, uitgezonderd uiteraard de woningcorporaties.”

De afgelopen periode hebben steeds meer gemeenten de woonplicht voor eigenaren van nieuwbouwwoningen ingevoerd. De maatregel dat de koper in het door hem gekochte nieuwbouwhuis moet wonen, moet voorkomen dat de woning door beleggers wordt opgekocht. En beleggers het op hun beurt weer doorverhuren aan starters of experts. Middendorp: “Deze constructie drijft de prijzen op van het toch al schaarse woningaanbod.”

Back To Top