Skip to content

Gemeente Heerhugowaard zet vol in op woningbouw

Eyecatcher: De Waert-Dijck Toren. (Foto: Breddels Architecten)
– 14 december 2021, 20:00 Algemeen


HEERHUGOWAARD – Er moeten meer woningen komen in Heerhugowaard, en het liefst zo snel mogelijk. Dat is iets waar zo’n beetje iedereen het wel over eens is, dat bleek ook tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maand. Wethouders Monique Stam en Annette Groot willen graag benadrukken dat in Heerhugowaard al heel wat bouwplannen op stapel staan. “Het ergste is als je nu niet fijn woont dat er ook geen perspectief is. Maar wij willen laten zien dat er wel kansen komen”, aldus Stam.

Wethouders presenteren ‘schatkaart’ met kansrijke locaties waar snel honderden woningen gebouwd gaan worden

Om die reden hebben de wethouders een ‘schatkaart’ gemaakt, een overzicht van zeven locaties in Heerhugowaard waar binnen niet al te lange tijd honderden woningen gebouwd gaan worden. Met oog voor de doelgroepen waar de nood het hoogst is, zoals ouderen, maar ook spoedzoekers die na een scheiding een woning nodig hebben.

‘Versnellingslocaties’

Veel kansen liggen in de zogenaamde Boulevard van Heerhugowaard, in het vierkant tussen het spoor, de Westtangent, het zuidelijkste punt van bedrijventerrein Beveland en kantorenlocatie De Frans. Hier is ook een aantal ‘versnellingslocaties’ te vinden, waar al grote stappen worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de Waert-Dijck Toren op de hoek van de Stationsweg en de Industriestraat, waar 113 appartementen komen; óók goedkoop en in de middencategorie. Onderdeel van de plannen is verder een zorggebouw met 72 zorgappartementen. Stam: “We merken dat er een gat is tussen zelfstandig thuis wonen en naar een verpleeghuis gaan. Het zorggebouw is een poging om dat gat te dichten.”

Stationskwadrant

Tegenover de twintig etages tellende toren moet het Stationskwadrant komen, met 168 woningen in de categorieën 2 en 3 (huur en koop) plus diverse gemeenschappelijke ruimtes waaronder een tuinkas ter versterking van het gemeenschapsgevoel. Op de hoek van de Handelsstraat en de Zuidtangent is eveneens een groot bouwproject voorzien met in totaal 243 betaalbare huur- en koopwoningen, in combinatie met woon-werkwoningen en commerciële voorzieningen op de begane grond. De start van de planologische procedure wordt begin 2022 verwacht. Aan de zuidkant van industrieterrein Beveland zijn eveneens plannen voor het combineren van 86 betaalbare huur- en koopwoningen met een bedrijvencentrum in de ‘plint’.

Uitnodigingsplanologie

Op bedrijventerrein De Frans past de gemeente de uitnodigingsplanologie toe, net zoals eerder in Centrumwaard en het Stationsgebied, waarbij ontwikkelaars worden uitgenodigd met plannen te komen in een door de gemeente als kansrijk bestempelde locatie. Aan de Deimoslaan komen twee woningblokken met maximaal 82 huurwoningen en aan de Hectorlaan zijn plannen voor een appartementengebouw met 33 huurwoningen (sociaal, midden en vrije sector).

Meer grote projecten

Behalve in het Stationsgebied en op de ‘schatkaart’ worden onder meer ook grote woonprojecten opgezet in het Stadshart, Westpoort/De Scheg (750 woningen) en De Draai (nog tussen de 1.200 en 1.300 woningen) én is er nog een lijst met urgentielocaties waar de woningcorporaties Woonwaard en Woonstichting Langedijk in samenwerking met de gemeente sociale huurwoningen bouwen.

Back To Top