Skip to content

Herstel huizenmarkt zet door, duurdere segment trekt aan

Het herstel van de woningmarkt zet door ondanks een aanscherping van de leennormen. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Het aantal transacties nam in het derde kwartaal met 27% toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde prijs is in een jaar ruim 4% gestegen. Ten opzichte van het tweede kwartaal bleef de gemiddelde prijs min of meer gelijk.

Acht jaar geleden werden voor het laatst zo veel transactie zijn gemeten, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. ‘Het is het beste derde kwartaal sinds 2007.’

Inhaalslag

Het herstel blijkt ook uit de inhaalslag in het segment van de duurdere woningen. Tot voor kort bleef de verkoop van vrijstaande woningen nog achter bij die van appartementen. 
De NVM ging er net als veel ander marktpartijen vanuit dat de strengere leennormen het herstel zouden remmen.

Per 1 juli is het maximale bedrag dat kan worden geleend onder Nationale Hypotheekgarantie (NHG) verlaagd van €265.000 tot €245.000. Tegelijkertijd verlaagde het Nibud met instemming van de Tweede Kamer de maximale hypotheeklasten waarmee banken huishoudens mogen opzadelen.

Laagste rente ooit

Het aanhoudende herstel van de woningmarkt wordt vooral gedreven door de extreem lage hypotheekrente. Voor een hypotheek met een looptijd van twintig jaar is de rente nu gemiddeld zo’n 3%. Dit is het laagste niveau ooit. De aanscherping van de leennormen door het Nibud zijn hierdoor voor een belangrijk deel teniet gedaan.

De gemiddelde tijd die een verkochte woning te koop heeft gestaan, is voor het eerst sinds de crisis gedaald tot net onder de honderd dagen. In 2013 was de gemiddelde verkooptijd nog ongeveer 160 dagen.

Vraagprijs stijgt

Het aantal woningen in aanbod neemt nu bijna drie jaar op rij af. Op dit moment staan zo’n 133.000 woningen te koop tegen 176.000 in 2012. Huishoudens die hun woning te koop zetten, spelen in op het herstel door hun vraagprijzen niet langer te verlagen. De vraagprijs van een gemiddelde te koop staande woning steeg met 0,3% tot €276.000.

De NVM wijst er op dat het herstel niet overal wordt gevoeld. Bij NVM-makelaars staat een groep van ruim 60.000 woningen langer dan een jaar te koop. De NVM vertegenwoordigt ongeveer driekwart van de markt.

Crescendo

Hukker: ‘Vaak blijkt de vraagprijs van die woningen nog te hoog.’ De gemiddelde woning staat nog steeds zo’n 11 maanden te koop.
 Vooral huishoudens die hun woning op het hoogtepunt van de markt hebben gekocht, zijn terughoudend met het verlagen van de vraagprijs.

De prijs van een gemiddelde verkochte woning ligt nog 12% onder het hoogste punt van de markt dat in 2008 werd bereikt. Huizenprijzen liggen wel 8%  hoger dan het dieptepunt van de markt in 2012.

De NVM verwacht dat het jaar in crescendo zal worden afgesloten. ‘ Ondanks de regionale verschillen is de teneur er een van groei,’ zegt Hukker. Over heel 2015 verwacht de NVM een gemiddelde prijsstijging van 4% tot 4,5%.

Back To Top