Skip to content

Huishoudens nemen weer meer hypotheken op

Huishoudens hebben voor het eerst sinds ruim twee jaar meer hypotheken opgenomen dan ze hebben afgelost.

De hypotheekschuld nam hierdoor in het tweede kwartaal van dit jaar toe met ruim een half miljard euro, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De stijging houdt onder meer verband met de aantrekkende woningmarkt. In het eerste halfjaar werden meer woningen verkocht dan een jaar eerder.

Ook de gemiddelde verkoopprijs was hoger. Daarnaast is vorig jaar waarschijnlijk relatief veel afgelost omdat de schenkingsvrijstelling tijdelijk verruimd was tot 100.000 euro. Deze verruiming gold van 1 oktober 2013 tot het begin van dit jaar. Vanaf 1 januari 2015 geldt weer de eenmalige vrijstelling van 52.752 euro.

Hypotheekrente

Uit een enquete van ING blijkt woensdag dat Nederlandse huiseigenaren denken dat de hypotheekrente het laagste punt heeft bereikt.

In totaal denkt 65 procent van de huizenbezitters dat de hypotheekrente niet lager zal gaan. Iets meer starters, 70 procent, denkt dat het dieptepunt inmiddels is bereikt.

Overigens verwachten vier op de vijf huizenbezitters en starters dat de huizenprijzen zelf niet meer verder omlaag zullen gaan. Volgens veel starters is het nu dan ook een goed moment om een huis te kopen, aldus ING.

Zonnepanelen

Verder komt uit het Woonbericht naar voren dat het gebruik van zonnepanelen steeds populairder wordt. Van de huidige huizenbezitters heeft 14 procent hier plannen voor; bij doorstromers en starters is de wens voor zonnepanelen nog iets groter.

Vooral de besparing op de energiekosten wordt als voornaamste reden voor zo’n aanschaf genoemd, door 72 procent van de ondervraagden. Het milieu is voor 19 procent van hen doorslaggevend.

Bij starters is het milieu belangrijker, 31 procent noemt dat als belangrijkste argument om zonnepanelen te kopen.

Back To Top