Skip to content

Huizenmarkt herstel: meer huizen verkocht, prijzen weer omhoog

Het herstel op de woningmarkt zet gestaag door. Bijna overal in Nederland worden er meer huizen verkocht en herstellen de prijzen. De afgelopen drie maanden waren voor makelaars het beste kwartaal in acht jaar.

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich in uw regio?

De visualisatie brengt de Nederlandse huizenmarkt in het derde kwartaal van 2015 in beeld, in vergelijking met het derde kwartaal van voorgaande jaren.Bekijk zelf de historische ontwikkelingen in de regio’s door een postcode op te geven, door op de kaart te klikken of door een grafieklijn te selecteren.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die makelaarsvereniging NVM vandaag presenteert. De NVM-makelaars verkochten 36.277 huizen en dat is ruim een kwart meer dan het derde kwartaal vorig jaar. De voorraad te koop staande woningen is binnen een jaar met 12,6 procent teruggelopen.

Het aantal verkochte woningen komt iets lager uit dan in het tweede kwartaal dit jaar en ook de prijs daalde ten opzichte van ‘Q2’ licht met 0,3 procent. Maar dat is in het derde kwartaal gebruikelijk. In de zomermaanden worden er structureel minder woningen verkocht dan in het voorjaar. Ook de samenstelling is anders waardoor er vaak een dipje in de prijs te zien is. ‘Ik kan nu  al met vrij grote zekerheid zeggen dat de prijs volgend kwartaal weer iets hoger zal liggen’, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. Voor het hele jaar houdt hij rekening met een prijsstrijging van 4 tot 4,5 procent.

Overal in Nederland herstel

Sinds het dieptepunt van de crisis zijn de prijzen van vrijstaande woningen inmiddels met 8 procent gestegen, net zoveel als de woningmarkt als geheel

Waar het herstel zich afgelopen jaar nog vooral beperkte tot de grote steden en de Randstad, trekt de markt inmiddels bijna overal in Nederland aan. Opvallend is ook dat de markt voor vrijstaande woningen nu verbetert, die bleef eerder iets achter. Sinds het dieptepunt van de crisis zijn de prijzen van vrijstaande woningen inmiddels met 8 procent gestegen. Dat is net zoveel als de woningmarkt als geheel. Appartementen zijn inmiddels gemiddeld 10 procent duurder geworden.

Ondanks de goede cijfers en het teruglopende aanbod, is er in het grootste gedeelte van het land nog genoeg te kiezen voor kopers, concludeert de NVM. Alleen in en rond Amsterdam zijn er gebieden waar sprake is van een verkopersmarkt. Voor kopers zijn er daar gemiddeld minder dan 5 geschikte huizen op de markt.

Back To Top