Skip to content

Huren weer net zo hoog als voor de coronacrisis

– Straatbeeld in een woonwijk in Amsterdam

 

De huren in de vrije sector zijn weer net zo hoog als voor de coronapandemie, of zelfs hoger. Dat blijkt uit data van verhuurplatform Pararius. Gemiddeld betaal je in de vrije sector bijna 7 procent meer in vergelijking met het eerste kwartaal van 2021.

Die stijging is duidelijk groter dan in het laatste kwartaal van vorig jaar, meldt Pararius. De prijzen voor een gestoffeerde huurwoning gingen met 9,1 procent het hardst omhoog. Gemiddeld ben je per vierkante meter bijna 17 euro per maand kwijt aan huur.

Het duurst zijn gemeubileerde woningen, als je kijkt naar de huurprijs per vierkante meter. Voor deze oplevervorm betaal je gemiddeld bijna 20 euro per vierkante meter per maand. Dat is een stijging van ruim 6 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar.

De huurstijging was het kleinst bij de huren voor kale woningen. Het gemiddelde van ruim 14 euro per vierkante meter per maand aan huur is een stijging van ruim 5 procent.

Alleen in Groningen geen stijging

In alle provincies lagen de gemiddelde huurprijzen in de vrije sector het afgelopen kwartaal hoger dan een jaar eerder. Vooral in Flevoland, Gelderland en Friesland stegen de huren met meer dan tien procent fors. In Drenthe bleef de toename het meest beperkt, nieuwe huurders in Groningen waren het afgelopen kwartaal gemiddeld gezien hetzelfde kwijt als een jaar eerder.

Ook in de vijftien grootste steden stegen de prijzen. Pararius noteerde de sterkste toenames in Tilburg, Nijmegen en Eindhoven. Amsterdam is met een gemiddelde vierkantemeterprijs van ruim 24 euro nog altijd met afstand de duurste stad, gevolgd door Amstelveen, Haarlem en Leiden.

Terugkeer expats

In de hoofdstad stegen de huren gemiddeld met bijna 9 procent. Een mogelijke oorzaak hiervan is de terugkeer van expats, constateert Pararius. In Amsterdam bestaat het aanbod huurhuizen voor een veel groter deel uit gemeubileerde of gestoffeerde woningen dan in de rest van het land. En dit soort type huurhuizen zijn vooral in trek bij expats.

Back To Top