Skip to content

ING: Bouwsector blijft doorgroeien

De groei in de bouwsector zet dit jaar en volgend jaar door. De sector heeft de dip van de afgelopen jaren echter nog niet helemaal goedgemaakt.

Dat zegt het ING Economisch Bureau. Na de groei van meer dan 3,4 procent afgelopen jaar volgt in 2015 een groei van 3 procent en volgend jaar van 2 procent. Ondanks die groei zal het volume van de bouwsector eind 2016 nog altijd onder het niveau van 2010 liggen. Er blijft sprake van overcapaciteit en daardoor staat de winstgevendheid nog steeds onder druk, aldus ING.

Kleine bouwers maken goede tijden door. Bedrijven met minder dan tien werknemers haalden in het laatste kwartaal van vorig jaar een nieuw omzetrecord. Ten opzichte van het dieptepunt eind 2012 steeg de omzet met een kleine 6 procent. Grote bouwers verging het veel minder goed in die periode. Er was sprake van een omzetkrimp.

Achter dat verschil zit dat kleine bouwbedrijven vaker werken in de minder conjunctuurgevoelige onderhoudsmarkt en daardoor hebben ze minder last van vraaguitval dan grote bouwers. Bovendien profiteren kleine bouwbedrijven meer van het tijdelijke lage btw-tarief op arbeid bij verbouwingen. Die verlaging is nog van kracht tot medio dit jaar. Verder leidde de toename van het aantal zzp’ers in de afgelopen jaren ertoe dat de (totale) omzet van deze kleine bedrijven een nieuw record bereikte.

rtlz.nl

Back To Top