Skip to content

Nederlandse huishoudens voor 3 miljard het schip in met aandelen

– Pieter van Erven Dorens, 7 jun. 2022 in GELD / De Telegraaf

 

Amsterdam – Nederlandse huishoudens hebben gemiddeld 5% verloren op hun aandelen in de eerste drie maanden van het jaar. In totaal ging er ten opzichte van een kwartaal eerder ongeveer €3 miljard in rook op, meldt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Dat is de grootste daling sinds de uitbraak van de coronacrisis, toen de beurzen een zware duikvlucht maakten.

De koersen daalden door de oplopende rentes en inflatie, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Beleggers verloren vooral op bankaandelen. Zo nam de waarde van beleggingen in ING af met €285 miljoen (-14%), terwijl de waarde van beleggingen in Rabobank Certificaten zelfs met €604 miljoen kromp.

Wel goed ging het met Shell, het populairste aandeel onder Nederlandse beleggers. Dankzij de stijgende energieprijzen werd het volksaandeel 22% meer waard, wat bij Nederlandse huishoudens in totaal bijna €0,5 miljard extra in het laatje bracht.

In totaal bezitten de circa 8 miljoen Nederlandse huishoudens nu €59 miljard aan beursgenoteerde aandelen. Sinds het eind van het eerste kwartaal zijn de meeste beurzen nog iets verder teruggevallen. De Amsterdamse AEX-index noteerde eind maart een stand van 724 punten, dinsdagmiddag was dat 707 punten. Zes maanden geleden stond de Amsterdamse beursgraadmeter nog ruim boven de 800 punten.

De huidige daling van de aandelenportefeuille komt voornamelijk door de dalende beurskoersen. Daarnaast werd er door Nederlandse huishoudens onder de streep voor €250 miljoen aandelen verkocht. Het aandelenbezit was gemiddeld ruim €7000 per Nederlands huishouden.

Back To Top