Skip to content

Noordelijke randweg Zevenbergen ‘al’ in 2025 klaar: ‘Een mooie meevaller’

Zo komt de Noordelijke randweg van Zevenbergen eruit te zien. © Provincie Noord-Brabant
– Pieter van den Akker 11-10-22, Bron: BN DeStem


ZEVENBERGEN – Eindelijk is er positief nieuws over de zo geplaagde Noordelijke randweg Zevenbergen. De omlegging van de provinciale weg N285 is waarschijnlijk een klein jaar eerder voltooid dan gedacht.

Dat meldt Sander Kwakkernaat, omgevingsmanager bij de provincie Noord-Brabant. Volgens hem kan de randweg, die al járen in de pijplijn zit, in juli 2025 zijn aangelegd. Dat is acht maanden eerder dan de geplande oplevering in maart 2026. Kwakkernaat: “Een mooie meevaller. Daar zijn we blij mee.”

De meevaller volgt op een trits tegenvallers rondom de aanleg van de weg, die de leefbaarheid in de stad ten goede moet komen. Zo werd in september vorig jaar bekend dat het project drie jaar vertraging had opgelopen. Dat was te wijten aan verschillende oorzaken, legde de provincie uit.

Weinig draagkracht

Zo was uit vooronderzoek gebleken dat de ondergrond van de nieuwe weg weinig draagkracht heeft en waren nog niet alle gronden in het bezit van de provincie. Daarnaast was op het laatste moment niet gekozen voor een traditionele aanbesteding, maar voor een aanbesteding waarbij de aannemer de ontwerptekeningen maakt. ‘Dat leidt tot een langere voorbereiding voordat de eerste schop in de grond gaat’, luidde de toelichting.

Een aannemer huur je niet voor niets in. Zij zijn op sommige punten weer net even wat slimmer

– Sander Kwakkernaat , provincie Noord-Brabant

 

Binnen enkele weken wordt bekend welke aannemer de weg gaat aanleggen, aldus Kwakkernaat. Voor de aanbestedingsprocedure meldden zich vijf aannemers. Drie daarvan hebben aangegeven dat de weg er ‘al’ in de zomer van 2025 moet kunnen liggen. Aan een van die drie wordt de klus gegund.

Versnelling

De tijdwinst die zij kunnen boeken ten opzichte van de planning van de provincie zit ’m onder meer in een ‘slimme werkfasering’ en in maatregelen die worden getroffen voor het zetten van de grond. Kwakkernaat: “Een aannemer huur je niet voor niets in. Zij zijn op sommige punten weer net even wat slimmer.”

“Elke versnelling is mooi”, reageert voorzitter David de Jonge van de stadstafel Zevenbergen. “We zien uit naar de ontwikkeling.” Het nieuws dat de oplevering van de weg zonder tegenvallers naar voren wordt gehaald, is ook voor het Moerdijkse college van B en W een opsteker. Er hangen veel projecten samen met de aanleg van de Noordelijke randweg, zoals de ontwikkeling van Zevenbergen-Noord.

Verder uit bebouwde kom

Als de randweg is aangelegd, rijdt het doorgaande verkeer straks een stuk noordelijker om Zevenbergen heen. De Jonge: “Fantastisch dat het verkeer verder uit de bebouwde kom wordt geweerd.”

Wanneer er voor het eerst iets te zien is van bouwwerkzaamheden, kan Kwakkernaat niet zeggen. “Dat is een vraag voor de aannemer.”

Back To Top