Skip to content

Ondanks groeiende woningnood wordt er steeds minder gebouwd: ’Heilige huisjes moeten wijken’

De woningbouw in Nederland zal naar verwachting verder dalen.

EIB: bouw voor starters en doorstromers

telegraaf.nl – Yteke de Jong, 25 jan. 2024 in Financieel

Amsterdam – De woningbouw zakt steeds verder weg, terwijl de woningnood stijgt. Uit donderdag gepubliceerde cijfers blijkt dat het aantal bouwvergunningen vorig jaar verder is gedaald naar 60.000 stuks.

“Het gaat om een forse daling van 25% in twee jaar tijd. Omdat er tussen de aanvraag en uiteindelijke vergunningverlening 21 maanden zit, werkt de daling de komende tijd door”, zegt directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw. Daarmee lijkt de ambitie van 900.000 nieuwe woningen tot 2030 van demissionair woonminister Hugo de Jonge steeds verder uit beeld te raken, terwijl de bevolking stevig doorgroeit.

Gebrek aan locaties

De woningcorporaties, door De Jonge aangewezen om goedkopere woningen neer te zetten, blijven ook fors achter. Zij hebben beloofd om uiteindelijk 25.000 tot 30.000 sociale en middenhuurwoningen per jaar te bouwen, maar komen over 2023 niet verder dan ruim 7200 woningen, zo meldt het CBS.


Demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge.

De woningcorporaties liggen nog zeer ver af van afspraken die gemaakt zijn voor de bouw van inmiddels zo’n 30.000 woningen per jaar. “We zouden graag meer willen bouwen. Aan het geld ligt het niet, maar aan gebrek aan locaties waar we snel aan de slag kunnen. Daarnaast verhinderen te veel bestuurslagen de snellere afgifte van bouwvergunningen”, zo meldt een woordvoerder van corporatiekoepel Aedes in een reactie. Die komt later dit jaar met definitieve cijfers.

Aan geld ligt het niet, maar aan gebrek aan locaties

Het CBS meldt dat er per half december 2.312.981 woningen door corporaties verhuurd worden, een stijging van 7209 ten opzichte van het jaar ervoor. Het gros is sociale huurwoningen, maar er zit ook in beperkte mate vrije sector en middenhuur bij. De corporaties zijn door de minister aangewezen om goedkopere woningen te bouwen.

Het ministerie van demissionair woonminister De Jonge stelt dat er afspraken zijn met de woningcorporaties om tot 2030 300.000 woningen te bouwen. “Het is duidelijk dat de corporaties nog niet op het gewenste niveau zitten”, zo meldt de woordvoerder van het ministerie. Het woningtekort loopt nu richting de 400.000.

Verder dalen

De woningbouw in Nederland zal echter naar verwachting verder dalen. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zijn vorig jaar zo’n 60.000 bouwvergunningen verleend. Het EIB gaat ervan uit dat het aantal gebouwde woningen dit jaar zal dalen naar 60.000, waar dat vorig jaar nog 68.000 was.

Directeur Taco van Hoek van het EIB wijst erop dat er in de afgelopen tijd netto 230.000 huishoudens bijgekomen zijn in Nederland door migratie. Daardoor blijft de spanning op de woningmarkt groot. “De bulk van de huishoudens die een woning nodig heeft komt uit deze groep. Maar we pleiten niet alleen voor bouw voor starters, maar ook voor doorstromers. Die laten ook weer een woning achter”, zegt Van Hoek.

Volgens Van Hoek ontstaat nu de vreemde situatie dat de vraag naar woningen enorm is, maar dat de woningbouw juist terugvalt. Een stapeling van regels en ingrepen in de huuropbrengsten zijn daar debet aan, zo bleek eerder. “We zitten nog ver van de 100.000 woningen die de demissionair minister Hugo de Jonge per jaar wil realiseren. Er komen bovendien nog altijd nieuwe plannen in provincies die de bouw en doorstromen beperken. In Zuid-Holland is nu voorgesteld om alleen goedkope woningen te bouwen, waardoor het nog moeilijker wordt om bouwplannen rond te rekenen. Sommige heilige huisjes zullen toch moeten sneuvelen om grote groepen te kunnen huisvesten. Daarom verwachten we dat het aantal vergunningen wel weer zal aantrekken op de middellange termijn, maar er zal nog veel water door de Rijn moeten stromen”, zegt Van Hoek.

Back To Top