Skip to content

Onheilsprofeten: dit zeggen Michael Burry, Jeremy Grantham en 6 andere beursexperts over de in hun ogen onvermijdelijke beurscrash

Topbeleggers Michael Burry en Jeremy Grantham maken zich op voor een enorme crash op de financiële markten. En ze zijn lang niet de enige experts die denken dat de huidige speculatie op de beurzen als gevolg van stimuleringsmaatregelen van overheden niet voor eeuwig kan duren.

Topmannen van grote investeringsfondsen zoals Leon Cooperman, Stanley Druckenmiller en Jeffrey Gundlach hebben ook alarm geslagen, net als Shark Tank-ster Kevin O’Leary, financieel analist Gary Shilling en auteur Robert Kiyosaki van het boek Rich Dad Poor Dad.

Dit zijn de stevige waarschuwingen van acht beursexperts:

Michael Burry

Burry beschreef de financiële markten afgelopen maand als “de grootste speculatieve zeepbel aller tijden” en zei dat particuliere beleggers helemaal meegaan in de hype rond meme-aandelen en cryptomunten op weg naar “de moeder aller crashes”.

Eerder dit jaar wees de vermogensbeheerder, die bekend werd door het boek en de gelijknamige film The Big Short, op speculatieve excessen bij het aandeel Tesla, cryptomunten en de oververhitte Amerikaanse huizenmarkt.

Jeremy Grantham

Grantham zei in januari dat de beurs een “epische zeepbel” is.

“Als dit niveau van duidelijk overdreven enthousiasme wordt bereikt, klapt de zeepbel altijd uiteen. Niet binnen een paar jaar, maar binnen een paar maanden”, zei de legendarische investeerder en medeoprichter van vermogensbeheerder GMO.

“We zullen mogelijk te maken krijgen met het grootste waardeverlies van aandelen dat we ooit gezien hebben”, stelde Grantham.

Leon Cooperman

Cooperman sprak in mei zijn grote zorgen uit over de financiële markten.

“Op basis van alles wat ik zie, zou ik zeggen dat voorzichtigheid geboden is”, zei de vermogensbeheerder en baas van Omega Advisors. “Als er een reden is voor de markt om te gaan dalen, zal het zo snel naar beneden gaan dat je hoofd ervan gaat tollen.”

Toch zei Cooperman dat typische factoren voor een ‘bear market’ afwezig waren, zoals oplopende inflatie, angst voor een recessie en centrale bank die geneigd is rentes te verhogen.

Stanley Druckenmiller

Druckenmiller zei in mei dat de ‘bullmarkt’ hem doet herinneren aan de internetzeepbel, maar dat hij wel denkt dat de aandelenkoersen nog een tijdje door kunnen stijgen.

“Ik twijfel er niet dat we een totale gekte beleven”, zei de beheerder van Duquesne Family Office. “Maar ik heb ook geen idee wanneer daar een einde aan gaat komen.”

“Ik wist in 1999 ook dat we een totale gekte beleefden, maar die bleef maar aanhouden. Als je halverwege 1999 short was gegaan op techaandelen was je aan het eind van het jaar uitgespeeld”, stelde Druckenmiller.

De investeerder zegt dat hij zijn beleggingsposities in de aandelenmarkt binnen een paar maanden gaat terugtrekken. “Het zou mij verbazen als we niet voor het eind van het jaar uit de aandelenmarkt zijn, omdat bubbels het nooit zo lang volhouden”, zegt hij.

Jeffrey Gundlach

Aandelen zijn overduidelijk erg duur, zei Gundlach in maart.

De miljardeninvesteerder en baas van DoubleLine Capital zei dat iedereen die beweert dat de aandelenmarkt niet overgewaardeerd is, alle signalen negeert. Hij voorspelt dat de aandelenkoersen met 15 procent onderuit zullen gaan als de daling eenmaal wordt ingezet.

Gundlach staat bekend als de “obligatiekoning” en hij voorspelde dat particuliere beleggers die hun geld in meme-aandelen en andere speculatieve zaken hebben gestopt, die niet zullen vasthouden op het moment dat de prijzen eenmaal gaan dalen.

“Al het geld dat denkt dat de aandelenmarkt een eenrichtingsverkeer is, zal een uitgang zoeken”, zegt hij.

Kevin O’Leary

O’Leary zei in april dat aandelen uiteindelijk in de problemen zullen komen en ziet dat als een wijze les voor beginnende beleggers.

“Koopjesjagen is meer rock-‘n-roll, maar het is onvermijdelijk dat er ook een grote correctie volgt en je daar een hele belangrijke les uit leert”, zei de Shark Tank-ster en de baas van het O’Leary Funds.

“De generatie die nu aan het beleggen is, heeft nooit een grote correctie beleefd. Het gaat gebeuren, ik weet niet wanneer en ik weet niet wat de trigger zal zijn, maar ze zullen hun lesje leren”, ging hij verder.

“Als je veel hebt geïnvesteerd wordt het een dure les, omdat je met een negatief vermogen eindigt”, zegt O’Leary. “Maar je leert ervan.”

Robert Kiyosaki

Kiyosaki tweette in juni dat hij de grootste beurscrash ooit verwacht.

“De grootste bubbel uit de wereldgeschiedenis wordt steeds groter”, zegt de schrijver van het boek Rich Dad Poor Dad en goeroe op het gebied van personal finance. “Grootste crash uit de wereldgeschiedenis op komst.”

Kiyosaki heeft de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, ervan beschuldigd marktexcessen te stimuleren. Hij adviseert beleggers zich voor te bereiden op een terugval en te beleggen in edelmetalen en cryptomunten.

“ZIJN JULLIE ER KLAAR VOOR?”, tweette hij in april. “Boem, Kapot, Gekte, Crash, Depressie. Gekte op de markten. Wees voorbereid op de grootste crash.”

Gary Shilling

De bekende financieel analist Gary Shilling voorspelde in april dat de financiële markten hard onderuit zullen gaan, maar durfde niet te zeggen wanneer de crash plaats zal vinden.

“Ik ga niet voorspellen wanneer de boel helemaal gaat instorten”, zei de beursexpert en baas van A. Gary Shilling & Co.

“Speculeren overstijgt alle logica en dat zal nu waarschijnlijk ook het geval zijn”, zei Shilling. “Maar op een gegeven moment zal er bloed vloeien op de beursvloer.”

Back To Top