Skip to content

Run op vakantie in eigen land

DEN HAAG – Er komt deze zomer een stormloop op individuele vakanties in eigen land. Met name vakantiehuizen, B&B’s en kleinere campings zijn in trek, waar ruimte en hygiëne wordt gewaarborgd.

Drukke vliegvakanties zijn tot september uit de gratie, wijzen alle peilingen uit. Zodra de regering de coronabeperkingen wat gaat terugdraaien, gaat het in Nederland los, verwachten deskundigen.

Reisjes dichtbij worden volgens hen nu al ’gehamsterd’ om zeker te zijn van een veilig plekje. Een groot deel van de paar miljard aan tegoedbonnen voor geschrapte buitenlandse reizen wordt hieraan volgens hen besteed.

Hoge prijzen

„Er ontstaat snel schaarste als iedereen eropuit wil in Nederland, want de eisen van afstand blijven. De prijzen zullen daardoor omhoog schieten. Aanbieders willen gemiste inkomsten uit het verloren voorjaar inhalen”, aldus experts Wouter de Waal en Isabel Mosk.

Ook internetreuzen als Booking.com zeggen een hausse aan vakanties in eigen land te verwachten. De exacte boekingscijfers worden later duidelijk, als de regering maatregelen concreet gaat versoepelen. Er is volgens Stichting Vrije Recreatie en reisbureau Belvilla 50% meer belangstelling voor rustige campings en huisjes.

Volgens Bas van Mill van de Stichting Vrije Recreatie (’kamperen bij de boer’) zijn de 1200 minicampings in de natuur al grotendeels aangepast aan de nieuwe ’anderhalvemetersamenleving’.

Veel ruimte

„Op één terrein staan maximaal 25 tenten, caravans en campers met veel ruimte. Vaak met eigen chemisch toilet. We maken een verdeelsleutel voor het sanitair, zoals tijdslots om te douchen zonder elkaar in de weg te lopen. We vragen gasten om deze ruimte na gebruik zelf te ontsmetten.”

Het wordt in het hoogseizoen heel druk in Nederland. „Weinigen durven nu ver op vakantie. Vliegen is nog te onzeker. Nederlandse recreatieondernemers die voldoende afstand en hygiëne voor Nederlandse toeristen weten te creëren, zijn deze zomer spekkoper”, aldus Van Mill. Directeur Anya Niewierra van de VVV Zuid-Limburg voorziet dezelfde ontwikkeling en richt zich eveneens meer dan gewoonlijk op veel Nederlandse toeristen. „Onze bedrijven lijden al schade van een kwart miljard. We willen steun van deskundigen. Hoe om te gaan met psychologische barrières van toeristen? Smetvrees en angst voor mensen moeten ze overwinnen.”

Bungalow populair

Ook vrije bungalows scoren goed. Volgens reisbureau Belvilla is het aantal zomerboekingen in eigen land verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. „De privacy in een vakantiehuis is belangrijk. In heel Europa wordt dit geadviseerd. Blijf thuis in eigen land”, zegt woordvoerster Hanita van der Meer.

Volgens vrijetijdsadviseur Wouter de Waal, oud-directeur van VVV Texel, wijst onderzoek uit dat Nederlanders bezig zijn met het polsen van een rustig verblijf in Nederland. „Vertrouwd, dicht bij familie en goede zorg. Zodra de beperkingen worden versoepeld, slaan ze toe. Er komt een run op vakantiehuisjes, B&B’s en kleine campings. Niemand wil straks achter het net vissen, blijkt uit de peilingen.”

Daarom worden tegoedbonnen van geschrapte vakanties in het buitenland waar mogelijk ingewisseld ten gunste van een verblijf in eigen land. „Er zal schaarste ontstaan. Het voorseizoen is al verloren, dus financieel is een inhaalslag nodig. Het wordt straks duurder. De meeste toeristen willen echter tussen juni en september alleen maar onder de pannen zijn”, aldus De Waal.

Verschrikking

Niet op vakantie gaan voelt voor veel mensen als een verschrikking, voegt trendwatcher Isabel Mosk toe. „Het is moeilijker strakke regels te volgen. Veiligheidsregio’s zijn bereid mee te denken. Een drukke vliegvakantie is voor velen een brug te ver. Een reisje dichterbij met de eigen auto of fiets heeft even de voorkeur.” Niewierra pleit in Den Haag voor een Deltaplan Toerisme. Het nationale toeristenbureau NBTC start een hersteloffensief van 10 miljoen euro, verdeeld over Nederland, buurlanden en de zakelijke markt. „In juni moet dat vorm krijgen.” Expert Mosk heeft twijfels. „Een landelijke lekker-weg-in-eigen- landcampagne heeft weinig zin, omdat alle seinen bij Nederlandse toeristen al op groen staan. Er ontstaat eerder een tekort aan capaciteit door de grote vraag.”

Volgens de Wereld Toerisme Organisatie van de VN zal het aantal internationale toeristen dit jaar ongeveer een derde teruglopen.

Back To Top