Skip to content

Ruud Joosten (BAM) pleit voor meer woningbouw buiten grote stad

– vastgoedmarkt.nl – Redactie, 17 augustus 2023

Nederland moet dringend meer woningbouw toelaten buiten de grote stad, bijvoorbeeld aan de rand van Almere waar veel ruimte is. Dat vindt Ruud Joosten, topman van BAM. ‘Er wordt nu vooral binnenstedelijk gebouwd. Dat zijn vaak kleine projecten met bijvoorbeeld maar dertig woningen’, zegt Joosten. Volgens hem zijn er juist grote projecten nodig.

Hoewel de oproep vaker klinkt en er ook in politiek Den Haag interesse voor is, heeft BAM de indruk dat er niet heel veel gebeurt. ‘Er gaat ook grote vertraging plaatsvinden door de val van het kabinet’, schat Joosten in. Hij is bang dat grote investeerders woningbouwplannen uitstellen omdat duidelijkheid over beleid voor de huurmarkt langer op zich laat wachten.

Politieke wil

Waar het spaak loopt, volgens Joosten, is bij de uitwerking van regionale woondeals naar aanleiding van de woningbouwafspraken van woonminister Hugo de Jonge. ‘Er moet wel politieke wil zijn op lokaal niveau’, zegt Joosten. Het verkrijgen van vergunningen duurt vaak lang. Er wordt gesteggeld over bestemmingsplannen en bezwaarprocedures zorgen voor extra vertraging.

Om er jaarlijks 100.000 woningen bij te krijgen, zoals het kabinet graag wil, is vaart nodig, aldus Joosten. Nederland komt bij lange na niet aan dat aantal – de cijfers gaan juist omlaag. BAM verkocht in de eerste helft van 2023 nog geen 500 woningen, tegen meer dan 850 woningen in de eerste helft van 2022.

Afname door dip in huizenmarkt

Deze afname komt ook door de recente dip in de huizenmarkt. Die wijt Joosten vooral aan de gestegen hypotheekrente en hoge inflatie. In juni en juli zag BAM wel al een kleine opleving van de woningverkopen: ‘Waarschijnlijk kregen mensen hun salarisstrookje op de mat en dachten ze: misschien kan ik die hypotheek toch betalen.’

BAM schat over heel 2023 op zo’n 1.500 verkochte huizen uit te komen, zo’n kwart minder dan in 2022. Alleen is BAM maar één speler, benadrukt Joosten – zijn bedrijf kan nooit in zijn eentje 100.000 woningen neerzetten. Maar BAM zou zijn woningproductie komende jaren wel kunnen verdubbelen als er meer locaties komen om te bouwen.

Joosten ziet de woningmarkt nog steeds als speerpunt voor zijn bedrijf, want het tekort aan huizen blijft groot. ‘De huizenbouw komt op gang, niet volgend jaar maar daarna’, voorziet hij. ‘En dan misschien niet meteen dat er 100.000 woningen in een jaar worden gebouwd. Maar die ‘uptick’, die komt er.’

Back To Top