Skip to content

‘Te weinig aanbod in middensegment huursector’

Er is decennia lang te weinig geïnvesteerd in het middensegment van de huursector. Daardoor is er te weinig aanbod in deze categorie woningen.

Dat schrijven de brancheorganisatie van vastgoedmanagers VGM NL en de Nederlandse vereniging van Makelaars (NVM) dinsdag in een rapport over de huurmarkt.

Meer aanbod zou de doorstroming van de sociale huursector naar het middensegment, tot 1.000 euro huur, stimuleren. Hierdoor neemt de druk op de sociale huursector af, verwachten de organisaties.

Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker moeten mensen zoveel mogelijk vrijheid hebben in de keuze voor huren of kopen.

Hukker pleit voor een verlaging van de liberalisatiegrens (710,68 euro), de maximale huurprijs waarvoor een sociale huurwoning aan een nieuwe huurder mag worden verhuurd, naar de zogenoemde aftoppingsgrens, waarboven geen huursubsidie wordt verstrekt. Die grens ligt nu op 618,24 euro voor huishoudens met drie of meer mensen.

Vooral in de grote steden is het lastig een huurwoning in het middensegment te vinden. Huurders zijn daar al snel aangewezen op de randen van de stad.

Gemiddelde huurprijs

De gemiddelde huurprijs bedroeg in het tweede kwartaal 9,20 euro per vierkante meter, 1,5 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. In Amsterdam kwam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter uit op 13,50 euro.

Gestoffeerde en gemeubileerde huurwoningen kostten in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld respectievelijk 13,30 euro en 15,50 euro per vierkante meter. Vooral expats zijn hierin geïnteresseerd. De markt beperkt zich dan ook tot steden als Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Wassenaar en Delft.

De totale portefeuille van het marktsegment waarin NVM-makelaars en de vastgoedmanagers van VGM NL actief zijn bedraagt ongeveer 910.000 woningen, 28 procent van de totale huurmarkt.

Ongewenste verstoringen

Minister Stef Blok (Wonen) onderschrijft dat er een tekort is in het middensegment. Maar een verlaging ineens van de minimale huurprijs zorgt volgens hem voor ongewenste verstoringen en schokeffecten, zegt hij in een reactie.

”Anders dan in het buitenland het geval is, wordt er in dit segment relatief weinig geïnvesteerd. Het kabinet maakt daarom veel werk van het creëren van gunstige voorwaarden. De belangrijkste maatregel is, dat per 1 juli wettelijk is vastgelegd dat woningcorporaties zich moeten beperken tot sociale huur. Daarmee heeft de markt duidelijkheid dat de vrije sector hun terrein is.”

De bewindsman constateert verder een groeiende bereidheid ook onder buitenlandse investeerders om geld te steken in het middensegment.

De Woonbond ziet in het NVM-voorstel ”een verkapte aanval op de betaalbare voorraad sociale huurwoningen”. Volgens de belangenorganisatie van huurders laten de lange wachtlijsten juist zien dat er een tekort is in de sociale huursector.

Back To Top