Skip to content

Tijd voor een Noordas, zolang het geen nieuwe Zuidas wordt: “Veel opener”

– 20 juni 2022 in NH Nieuws

 

Als het aan de ondernemersvereniging in Amsterdam-Noord (VEBAN) ligt, wordt er de komende jaren geïnvesteerd in een Noordas. Ondernemers die de oversteek al maakten, zien het idee van een Zuidas-tegenhanger wel zitten, zolang de Noordse identiteit maar de boventoon blijft voeren. “Er heerst hier een soort Berlijnse sfeer, veel ruimte voor creativiteit.”

Volgens de VEBAN is er in Amsterdam-Noord ruimte voor zo’n 600.000 vierkante meter kantoorvloer. Waarom die kantoren er moeten komen? “Het is goed voor de werkgelegenheid in Noord. Het is altijd goed voor een stadsdeel als er een goede mix tussen wonen en werken is”, zegt voorzitter Rob Post.

Over hoe het gebied eruit moet komen te zien, heeft Post al nagedacht. Als het aan hem ligt, krijgt de Noordas een ankerachtige vorm die begint bij de metrohalte aan het Buikslotermeerplein, via het Noorderpark richting het water loopt en vervolgens daar aan twee kanten opzijbuigt: “Dan heb je rechts Noordoost en Noordwest Dat zijn gebieden zijn waar genoeg ruimte is voor innovatie, nieuwe industrieën die met moderne energiebehoeftes bezig zijn.”

Advocatenkantoor De Roos vestigde zich in 2016 in dit gebied, voor haar was al snel duidelijk dat dit de juiste plek was: “Er heerst hier een soort Berlijnse sfeer. Het is hier open, autonoom en creatief. Dat ademt Noord en dat willen wij ook uitstralen als kantoor”. Daarbij was er nog een ander voordeel: “Als het dan bevalt in Noord en het is er ook nog goedkoper, dan is dat mooi meegenomen”, zegt Uhlenbeck.

Post vindt dit het juiste moment voor een Noordas. Onder andere, zegt hij, omdat mensen na de lockdowns van de afgelopen jaren weer zin hebben om naar kantoor te gaan. Daarnaast vindt hij dat de Noord/Zuid lijn beter benut moet worden voor werkgelegenheid. Zo kunnen ook veel internationale bedrijven profiteren van de verbinding met Zuid en draag het bij om de drukte in de stad te ontlasten. “Je staat binnen vijf minuten op de Dam, het hart van de stad.”

Er heerst een gevoel van vrijheid en ontspannenheid.

– Kris plug, advocaat

Ook bij het advocatenkantoor hebben ze de bereikbaarheid in de stad zien toenemen. “Ik dacht eerst ook dat er geen ov was in Noord”, vertelt advocaat Kris Plug. Inmiddels weet ze de metro en het pontje te vinden: “Ik vind het heerlijk, vooral op de pont of de wandeling vanaf Noorderpark. Er heerst hier een andere sfeer dan in de drukke stad. Er heerst een gevoel van vrijheid en ontspannenheid.”

‘Het Noordas gevoel’

Hoewel de Noordas nog niet echt bestaat, wordt de term intern bij De Roos Advocaten al gebruikt. “Hier voel ik me op m’n plek. Het is hier minder statisch dan ik op de Zuidas heb ervaren”, vertelt advocaat Pieter-Paul Elion. Vooral de verscheidenheid aan mensen, bedrijven en brouwerijen bevalt de advocaten goed. Zo wordt het pand gedeeld met muziekvideoplatform XITE en wordt er regelmatig samen geluncht op het dakterras. “Zoveel verschillende soorten mensen, ondernemingen. Dat wij op vrijdagavond naar het skatecafé gaan is denk ik ook niet typisch voor een advocatenkantoor”, vertelt Plug.

De advocaten zien de komst van een eventuele Noordas positief tegemoet. Al moet het niet voor al te veel verandering in de omgeving zorgen: “Ik denk niet dat de buurt en de omgeving voordeel haalt uit grote kantoorpanden en wolkenkrabbers. Dat hoeft ook niet denk ik, als een Noordas betekent: veel bedrijvigheid op een vlotte en laagdrempelige manier, zou ik daar wel voorstander van zijn ja”, aldus Eliot.

Back To Top