Skip to content

Toerisme in eigen land groeit als nooit tevoren

Dat het toerisme in Nederland floreert, is de afgelopen tijd al vaker vastgesteld. Nieuwe cijfers van het CBS tonen nu aan dat er niet alleen steeds méér toeristen komen maar dat ze ook méér geld uitgeven. De waarde van het toerisme voor de Nederlandse economie is, zo stelt het CBS, over 2017 met 6,9 procent gestegen naar 82,1 miljard euro.

Driekwart van dat bedrag komt op conto van buitenlandse toeristen. Hun bestedingen in Nederland stegen vorig jaar met 12,6 procent naar 29,9 miljard euro. Ook Nederlanders zelf gaven makkelijker geld aan uitjes en vakanties in eigen land uit: de bestedingen van binnenlandse toeristen gingen met 3,6 procent omhoog naar 43 miljard euro.

Buitenlandse toeristen trokken hun portemonnee vooral voor (hotel-)overnachtingen. Het aantal overnachtingen steeg vorig jaar met 11,5 procent naar ruim 44 miljoen. Buitenlanders boekten ook vaker accommodaties en tickets via bedrijven hier. Ze kwamen dus niet altijd naar Nederland toe maar Nederlandse bedrijven in de toeristische sector verdienden er wel aan.

Booming

Door al die verdiensten groeit het aandeel van toerisme in de economie als totaal ook. Dat staat nu op 4,3 procent. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen: ,,Toerisme wordt beetje bij beetje net zo belangrijk als de bouw.’’ Van Mulligen wijst erop dat het toerisme al sinds 2010 booming is. ,,De inkomsten blijven jaar na jaar stijgen.’’

Dat er inmiddels ook kanttekeningen geplaatst worden bij deze onstuimige groei, is Van Mulligen niet ontgaan. ,,Ook de keerzijde wordt lokaal natuurlijk wel gevoeld. Op Schiphol bijvoorbeeld, in Amsterdam, maar ook in kleinere gemeenten als Volendam. Maar goed: steden als Venetië en Barcelona tonen aan dat het in Nederland natuurlijk nog niet zo extreem is.’’

Back To Top