Skip to content

Top 40 ‘meest verhitte’ gemeenten in Nederland

– bpd.nl – maart 2023

Ondanks kanteling op de woningmarkt blijft de druk hoog. Dat blijkt uit de Hittekaart Woningmarkt 2023 van BPD. In het afgelopen jaar zijn er op de Hittekaart interessante “stijgers” in de lijst van de 40 meest verhitte gemeenten te zien. De sterkste stijgers zijn Nieuwegein, Lelystad, Landsmeer en Zwolle. Deze gemeenten hebben een relatief ‘hetere’ woningmarkt dan vorig jaar. De opmerkelijkste afvallers uit de top 40 zijn Nijmegen en Groningen.

Scores per regio

Noord-Oost & Midden

De 10 meest verhitte gemeenten van de regio zijn: 1. Almere 2. Amersfoort 3. Arnhem 4. Zeist 5. Zwolle 6. Lelystad 7. De Bilt 8. Baarn 9. Ede 10. Nijmegen.

De sterkste regionale stijgers zijn Hattem, Culemborg, Oude IJsselstreek, Wageningen en Rheden. De gemeenten Renswoude, Elburg, Rozendaal, Scherpenzeel en Aa en Hunze zijn de sterkste dalers in de regio.

Noord-West

De 10 meest verhitte gemeenten van de regio zijn: 1. Amsterdam 2. Utrecht 3. Bloemendaal 4. Laren 5. Haarlem 6. Blaricum 7. Amstelveen 8. Haarlemmermeer 9. Zaanstad 10. Gooise Meren.

De sterkste regionale stijgers zijn Stede Broec, Uitgeest, Castricum, Wormerland en Drechterland. De gemeenten Waterland, Bergen (NH), Aalsmeer, Heiloo en Stichtse Vecht zijn de sterkste dalers in de regio.

Zuid

De 10 meest verhitte gemeenten van de regio zijn: 1. Eindhoven 2. ‘s-Hertogenbosch 3. Tilburg 4. Breda 5. Helmond 6. Oisterwijk 7. Veldhoven 8. Son en Breugel 9. Vught 10. Oosterhout.

De sterkste regionale stijgers zijn Son en Breugel Bergen (L), Gulpen-Wittem, Oosterhout en Meerssen. De gemeenten Heeze-Leende, Baarle-Nassau, Maastricht, Oirschot en Bergeijk zijn de sterkste dalers in de regio.

Zuid-West

De 10 meest verhitte gemeenten van de regio zijn: 1. Den Haag 2. Rotterdam 3. Wassenaar 4. Leidschendam-Voorburg 5. Leiden 6. Zoetermeer 7. Delft 8. Rijswijk 9. Lansingerland 10. Noordwijk.

De sterkste regionale stijgers zijn Schouwen-Duiveland, Katwijk, Molenlanden, Midden-Delfland en Veere. De gemeenten Zoeterwoude, Noord-Beveland, Gorinchem, Tholen en Nissewaard zijn de dalers in de regio.

Bekijk de Hittekaart Woningmarkt 2023 om het aantal woningtransacties, de gemiddelde koopsom en de huishoudensprognose per gemeente te bekijken.

Over de hittekaart

In dit jaarlijks terugkerende onderzoek brengt BPD op basis van diverse factoren de sterke en zwakke gebieden op de bestaande koopwoningmarkt in kaart door middel van een Hittekaart Woningmarkt. Een hoge score (donkerrode kleur) op de Hittekaart Woningmarkt kenmerkt zich door hoge prijzen en/ of veel woningverkopen, maar ook een sterke (verwachte) huishoudensgroei. Het marktvolume in de bestaande markt wordt berekend door het aantal koopwoningtransacties te vermenigvuldigen met de gemiddelde verkoopprijs. Om de spanning op de koopwoningmarkt tussen gemeenten onderling te kunnen vergelijken, wordt er gecorrigeerd voor de gemeentegrootte door het marktvolume te delen door de voorraad koopwoningen. Dit leidt tot een soort spanningsindicator per gemeente.

Back To Top