Skip to content

Tweedeling op woningmarkt wordt zorgelijk

Dat constateert de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) naar aanleiding van nieuwe kwartaalcijfers van de woningmarkt. Het afgelopen jaar was er al een grote kloof te zien tussen de woningmarkt in de populaire steden en minder gewilde plattelandsgebieden.

Maar inmiddels ontstaat in bijna het hele land een kloof op de woningmarkt. Verkopers komen relatief makkelijk van hun woning af, terwijl kopers minder eenvoudig iets kunnen kopen. Vooral starters op de woningmarkt hebben het lastig, omdat zij door de aangescherpte hypotheekregels meer eigen geld moeten inleggen om een woning te kopen. Daarbij is de stijging van de woningprijzen de hoogste in veertien jaar tijd.

Aanbod

„De verkopers spinnen garen bij het krimpende aanbod, en kopers hebben steeds minder keuze”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. „Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat, neemt steeds sneller af. Halverwege het derde kwartaal van dit jaar stonden er bij NVM-makelaars ruim 101.000 woningen in aanbod. Dat is 24 procent minder dan een jaar geleden.”

Wie zijn woning te koop zet is hier gemiddeld binnen 90 dagen vanaf. Het afgelopen kwartaal wisselden ruim 41.000 bestaande koopwoningen van eigenaar. Dat is een toename van 15 procent vergeleken met een jaar geleden. Het dalende aanbod en omhoog schietende prijzen in studentensteden noemt Jaarsma ‘zorgelijk’.

Bron: De Telegraaf

Back To Top