Skip to content

Vakantie in eigen land spekt kas van campings en vakantieparken

Een bloedhete zomer en een virus waardoor veel Nederlanders niet naar het buitenland durven te reizen. We blijven massaal in eigen land. En dat legt campings, hotels en vakantieparken geen windeieren.

Met name campings en vakantieparken zitten bomvol, merken ook Nederlanders die nu nog een plekje proberen te boeken. Goedkoop een weekje weg in eigen land? Vergeet het maar. Wie volgende week bijvoorbeeld een week naar een huisje van Center Parcs in Zeeland wil, betaalt voor vier personen en vier nachten 1249 euro.

Met de eigen caravan op pad is ook niet goedkoop. Zo betaal je op een camping in het populaire Zeeuwse Oostkapelle 67 euro per nacht voor maximaal zes personen. Inclusief eigen sanitair, maar dat is in deze coronatijd geen overbodige luxe.

Ter vergelijking: als je goed zoekt, kun je al voor 263 euro per persoon naar Tenerife, inclusief hotel en vlucht. Ondanks de prijzen is er op veel campings en bungalowparken amper iets te krijgen.

“Het is een goede zomer, maar dat is andere jaren niet anders”, zegt woordvoerder Marthijn Tabak van Center Parcs.

“Dat het duurder is is deels perceptie. Bij Center Parcs liggen de prijzen in de zomer altijd hoger. Als je in de herfst of lente op pad gaat, ben je voordeliger uit. Dat is voor mensen die normaal alleen een weekendje weg gaan, even wennen.”

Weinig last minutes

Daarnaast zijn de lastminutes dit jaar niet goedkoop, omdat er simpelweg bijna niets vrij is. “Voor sommige parken is meer interesse dan plek, maar we kunnen geen huisjes bijbouwen.” Maar de omzet van de keten van bungalowparken is niet hoger dan normaal, stelt Tabak.

De bungalowaanbieder merkte dit jaar dat veel mensen op het laatste moment boekten, terwijl dat normaal meer door het voorjaar verspreid is.

“Nu werd er in januari en februari geboekt en vanaf eind mei weer. Tijdens de lockdown durfde bijna niemand het aan. We zien ook dat er nu meer Nederlanders komen, twintig procent meer dan normaal. Andere jaren zaten er veel Engelsen en Belgen op de parken. En Duitsers, maar die komen nog steeds.”

Niet duurder

Center Parks is niet het enige bungalowpark dat zich niet herkent in de analyse van Knab. Bij Roompot ergert woordvoerder Baptiste van Outryve zich aan vragen over een hogere prijsstelling. “Die vraag krijg ik veel, maar de prijzen liggen niet hoger dan in 2019. We hebben een vergelijkbare omzet.”

Roompot bezit 14 campings en 17.000 vakantiehuisjes, waarvan 10.000 in Nederland. “De bezetting op zowel de vakantieparken als op de campings is vergelijkbaar met die van 2019. We zitten in de zomer bijna altijd vol.”

Flexibel opstellen

Ook bij Roompot zitten dit jaar meer Nederlanders. “Nederland kreeg van de overheid ook sneller groen licht om weer te gaan reizen. Die konden dus sneller boeken. Je kunt als je goed zoekt nu nog steeds plek vinden, maar je zult je wel wat flexibel op moeten stellen misschien.”

Een midweek in een bungalow voor zes personen in Domburg kost bij Roompot 1311 euro. Dan heb je een bungalow van 110 vierkante meter. “Prijzen vergelijken tussen verschillende landen en verschillende aanbieders vind ik sowieso vreemd. Wij hebben een ander type woning dan concurrenten. En bijvoorbeeld vliegtuigmaatschappijen gaan heel anders met hun prijsstelling om.”

Back To Top