Skip to content

Verhitting woningmarkt verplaatst zich naar middelgrote steden

De Nederlandse woningmarkt lijkt zich te herstellen: in het derde kwartaal werden 10 procent meer hypotheken afgesloten dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat geldt echter niet voor veel middelgrote steden.

Huizenprijzen stijgen minder hard en het woningaanbod op Funda is met 3 procent toegenomen. De woningmarkt lijkt dus te kalmeren, maar in verschillende middelgrote steden begint de verhitting pas net, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker.

Betaalbare woningen steeds schaarser

In veel van die steden is het aantal afgesloten hypotheken namelijk flink gedaald ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Koploper in die daling is Haarlem. Daar werden bijna 31 procent minder hypotheken afgesloten.

Ook in populaire steden buiten de Randstad daalde het aantal transacties. In Eindhoven, Zwolle en Leeuwarden met meer dan een vijfde; in Groningen met 11,1 procent.

Daarmee verschuift het probleem van de verhitte woningmarkt zich naar middelgrote steden, zegt De Hypotheker in een toelichting. Veel Amsterdamse huizenkopers weken de afgelopen jaren uit naar Haarlem, omdat betaalbare woningen in de hoofdstad steeds schaarser zijn. De gevolgen van die toestroom worden nu zichtbaar.

Stikstof zet nieuwbouw op de tocht

Nieuwbouw zou de oplossing moeten zijn in de hoofdstad en andere (middel)grote steden. Er is echter een tekort aan betaalbare nieuwbouwwoningen, zegt de hypotheekverstrekker. De gemiddelde verkoopprijs van zo’n huis is ook 25 procent hoger dan een bestaande woning.

Door het stikstofbesluit staan verschillende nieuwbouwprojecten ook nog eens op de tocht. Met name in Zuid-Holland is dat een probleem, daar staan ruim 2500 woningbouwprojecten on hold.

Miniatuurvoorbeeld

Heil in de Vinex

In kleine en bijna middelgrote steden ziet de woningmarkt er juist weer gunstig uit. In Middelburg en Deventer (ieder minder dan 100.000 inwoners) werden ongeveer een vijfde meer hypotheken afgesloten.

Huizenkopers zoeken verder hun heil in Vinexsteden, zegt De Hypotheker. Zo kenden Nieuwegein en Zoetermeer een plus van respectievelijk 14 en 15,5 procent.

Back To Top