Skip to content

Voor het eerst op vakantie in Twente: ‘Vanaf de snelweg zag het er zo saai uit’

Voor het eerst van je leven op vakantie in Twente: hoe leuk is dat? Gedwongen door de coronacrisis streken deze drie stellen neer in deze regio in het oosten van Overijssel. En, kan de regio een beetje concurreren met Italië, Frankrijk of Noorwegen?

‘Vanaf de snelweg zag het er zo vlak en saai uit’

„Ik had nooit het idee dat het hier leuk of mooi zou zijn. Maar nu wil ik eigenlijk niet meer weg”, lacht Aly Visser uit het Friese Stiens. Met partner Henk Zwart staat ze op camping Hoeve Springendal in Hezingen. Het stel had deze weken eigenlijk door Noorwegen willen trekken, maar vanwege corona werd die reis gecanceld.

Henk: „En toen dachten we: laten we nou eens een plekje opzoeken, waarvan iedereen zegt dat het er zo mooi is, maar waar wij aan twijfelen.” Die twijfels hadden ze zeker bij Twente. Ze kenden het alleen vanaf de snelweg en dat zag er zo vlak en saai uit dat ze geen enkele behoefte hadden om verder te kijken.

Laatste vrije plekje

Maar ze waagden de stap. Net op tijd: ze hadden het laatste vrije plekje op Hoeve Springendal. En nu, na tien dagen fietsen en terrasjes, weten ze al zeker: „We komen terug. Twente is echt een complete verrassing voor ons! Het is hier zo groen, het landschap is zo afwisselend, met bos en boerenland en heidevelden en prachtige stroken met wilde bloemen langs de weg. En het glooit een beetje, bij ons in Friesland is het veel kaler en vlakker.”

We hebben geprobeerd bij te boeken, maar dat kon niet. Nu komen we in de herfstva­kan­tie terug.

Ook tijdens de regenachtige dagen van vorige week hebben ze zich prima vermaakt, met uitstapjes naar Enschede en Nordhorn, de Möl van Bels en Singraven. Elke dag eindigde op een terrasje in Ootmarsum. „Ik had echt nooit gedacht dat we het hier zo leuk zouden hebben. We moeten woensdag weer naar huis. We hebben nog geprobeerd om bij te boeken, maar dat kon niet. Alles zit bomvol. Dus nu komen we in de herfstvakantie terug.”

‘Ik vind Twente op vakantie veel mooier dan toen ik er woonde’

Italië, Tsjechië, Frankrijk: Eddy en Margreet Kleinsman uit Montfoort wisten niet precies waar ze dit jaar heen wilden, maar in elk geval niet naar Twente. Want Margreet kent het hier wel: ze groeide op in Rijssen.

Maar de coronacrisis maakte zo’n beetje alle buitenlandse bestemmingen onzeker. Wat ook niet hielp: Eddy kreeg een brief van zijn baas dat hij niet naar ‘verdachte’ landen mocht. Deed hij dat wel, dan moest hij bij thuiskomst twee weken in quarantaine, op eigen kosten. En dus werd het camping De Grimberghoeve in Notter.

Bakkie doen

„Onze oudste dochter woont in Rijssen en heeft net een baby. Dus dan is het heerlijk om twee weekjes in de buurt te zijn. En mijn zus woont in Enter, die komt lekker een bakkie doen bij ons op de camping. Eigenlijk staat de hele vakantie in het teken van familiebezoek.”

Maar geeft dat wel het echte vakantiegevoel? Margreet: „O jawel, want we gaan ook fietsen, zwemmen en kanoën. Maar wat ik wel een beetje mis: in het buitenland is altijd wel een stadje in de buurt. Dan doe je aan het eind van de dag een leuk jurkje aan en ga je een beetje flaneren en op een terrasje zitten. Dat mis ik hier wel, je kunt hier lopend nergens naar toe.

Aan de andere kant: de natuur is hier zo mooi, alles is hier zo groen. Dat zag ik eigenlijk nooit als kind, ik woonde er midden tussen en vond het vanzelfsprekend. Ik zie eigenlijk nu pas hoe geweldig het hier is.”

‘Je ziet hier veel meer verschillende vogels dan bij ons’

Het was niet de coronacrisis die Marijke en Kees IJdo uit Gouda in Nederland hield. Kees moest zijn rijbewijs verlengen maar door de bizarre drukte bij het CBR lukte dat niet op tijd. Hij heeft nu wel verlenging voor een jaar gekregen, „maar daarmee mag je niet naar het buitenland, want dan ben je niet verzekerd.”

En dus werd het geen Frankrijk, Polen of Duitsland, maar De Grimberghoeve in Notter. „Hiervoor zaten we een week in Drenthe en volgende week willen we ook nog ergens naar toe. We wilden eigenlijk nog een weekje hier blijven, maar er is geen plek, alles is al volgeboekt. Echt jammer.”

Fietstochten vallen in het water

Want ze zijn nog niet uitgekeken op Twente. Met name de geplande fietstochten vielen letterlijk in het water: „Je verwacht na de laatste zomers dat je in Nederland ook wel goed weer hebt, maar dat viel toch een beetje tegen. Gelukkig hebben we een caravan, dat scheelt.”

Maar wat ze van Twente gezien hebben beviel heel goed. „Het is hier veel landelijker dan bij ons, je ziet ook veel meer verschillende vogels. En die rust, die ruimte… Echt anders dan de Randstad. Wij wonen daar mooi hoor, in een groene buitenwijk, maar het is toch een stuk drukker dan hier. Wat dat betreft zou ik hier best willen wonen. Maar ja, de kinderen wonen allemaal daar, die wil je toch in de buurt hebben.”

 

Back To Top