Skip to content

Voor Jan Modaal is er bijna geen betaalbaar nieuw koophuis te vinden in Zwolle

Het is voor woningzoekers met een modaal inkomen een hels karwei om een nieuwbouwhuis te kopen in Zwolle. Terwijl de gemeente duizend nieuwe woningen per jaar wil laten bouwen, komen er slechts enkele tientallen koophuizen bij onder de 210.000 euro. Oppositiepartij PvdA is het spuugzat.

Wie een modaal inkomen van 36.000 euro bruto heeft, kan bij lange na niet 210.000 euro lenen voor een hypotheek. Om ook voor deze doelgroep, veelal eenverdieners, en starters voldoende huizen te hebben, hanteert de gemeente de regel dat 30 procent van de woningen in nieuwbouwprojecten goedkope huur of koop moet zijn. Voor koophuizen betekent dit dat de verkoopprijs niet boven de 210.000 euro mag liggen.

Voorheen was ‘goedkoop’ tot 180.000 euro, maar die grens is recent opgehoogd naar 210.000 euro, onder meer vanwege gestegen bouwkosten. Middelduur (40 procent van de nieuwbouwhuizen) is 210.000 tot 325.000 euro en duur (30 procent) is een verkoopprijs boven de 325.000 euro.

Tegenvaller

In de koopsector zijn afgelopen jaar 40 nieuwe huizen in de goedkoopste categorie van 210.000 euro opgeleverd, voor volgend jaar staan er 33 gepland. ,,Het valt inderdaad wel een beetje tegen’’, liet wethouder Ed Anker (ChristenUnie) zich onlangs ontvallen. Volgens hem komt dat omdat de aandacht in deze prijscategorie de afgelopen jaren vooral lag op extra sociale huurwoningen (300 in 2018, dit jaar zo’n 200, volgend jaar ruim 250). Hij zegt dat vanaf nu hard gewerkt wordt aan meer goedkope koopwoningen. ,,Maar dat is niet morgen meteen anders.’’ Over een à twee jaar moet het effect zichtbaar worden.

We maken ons ernstig zorgen over de inzet van dit college. Al dat praten en plannen maken levert tot nu toe op dat we volgend jaar slechts 33 koopwonin­gen onder de 210.000 bouwen

Oppositiepartijen CDA, SP en PvdA hameren op regels die zorgen voor meer goedkope huizen. Vooral de PvdA werpt zich de afgelopen maanden nadrukkelijk op als belangenbehartiger van deze groep potentiële kopers. ,,We maken ons ernstig zorgen over de inzet van dit college. Al dat praten en plannen maken levert tot nu toe op dat we volgend jaar slechts 33 koopwoningen onder de 210.000 euro bouwen. Dat is al ver onder de afgesproken 10 procent, die wij sowieso al weinig vinden’’, aldus fractievoorzitter Patty Wolthof. De jongerenafdeling van de PvdA houdt vrijdag zelfs een stille tocht voor de volkshuisvesting.

Nog minder goedkoop in Zwartewaterzone

Dat bij de nieuwbouw in de Zwartewaterzone nu ook nog eens de verdeling van de vastgestelde prijssegmenten losgelaten wordt, is olie op het vuur voor de oppositie. De 270 tot 300 nieuwe koop- en huurwoningen die daar komen, vallen niet voor de afgesproken 30 procent, maar voor slechts 20 procent binnen de goedkope categorie, 40 procent wordt middelduur en 40 procent duur.

Volgens wethouder Anker kan de gemeente afwijken van de woningbouwverdeling als een plan anders niet van de grond komt. Daar is volgens hem sprake van in dit ‘complexe stukje stad’ langs het Zwarte Water. Het gevolg: ook daar wordt een betaalbaar koophuis een moeilijk verhaal voor Jan Modaal.

Back To Top