Skip to content

Vooral woningtekort buiten de grote stad

schermafbeelding-2016-12-02-om-11-01-05Nederlanders die op zoek zijn naar een woning in een buitenwijk, dorp of in landelijk gebied net buiten de grote stad komen er in hun zoektocht slecht vanaf. Uit onderzoek in opdracht van de branchevereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB blijkt een groot woningtekort. De vraag naar huizen buiten de stad, is groter dan in de stad zelf. Van het woningtekort komt 64 procent voor in de regio tot 15 kilometer buiten de stad. Een derde deel van het jaarlijkse tekort betreft ‘centrumstedelijke’ woningen, aldus de onderzoekers.

,,In Nederland bouwen we per jaar 20.000 woningen te weinig. Dit vertaalt zich in lange wachttijden bij woningcorporaties en sterke huurverhogingen”, zegt NVB-directeur Nico Rietdijk. Verhuurbemiddelaar Pararius concludeerde dat de huurprijzen in de vrije sector flink zijn gestegen door het tekort op de markt.

,,Het grootste tekort bestaat bij middeldure en dure koopwoningen tussen de 220.000 tot 300.000 euro, maar ook bij huurwoningen tussen de 560 en 1000 euro”, zegt Rietdijk. Het gaat vooral om doorstromende stellen en gezinnen, maar ook ouders waarbij kinderen het huis uit zijn.

Nieuwbouw

Bovenop het grote woningtekort op de bestaande markt staat volgens het onderzoeksrapport een dalend aanbod aan nieuwbouwwoningen. ,,De woningen die te koop staan of leegstaan in bijvoorbeeld Hilversum of Groningen heeft niemand iets aan”, aldus Rietveld.

Vooral in de provincies Utrecht en Noord-Holland blijft de bouw achter bij de vraag. De meeste huishoudens zijn daarbij op zoek naar een grondgebonden woning, waarbij het rijtjeshuis en de hoekwoning nog steeds het populairst zijn

Bijbouwen

schermafbeelding-2016-12-02-om-11-01-00,,We moeten tot 220.000 woningen bouwen. Als we daar geen gas op geven de komende jaren dan wordt het tekort nijpend”, aldus Rietdijk.Ook volgens de branchevereniging moeten er tot 2020 elk jaar 80.000 woningen worden gebouwd om het woningtekort op te lossen.

De nieuwe woningen zijn nodig om enerzijds de groei van het aantal huishoudens op te vangen. Elk jaar komen er 60.000 huishoudens bij. Daarnaast worden jaarlijks circa 20.000 woningen aan de woningvoorraad onttrokken.

Landelijk worden er in 2016 naar verwachting 43.000 bouwvergunningen afgegeven. Dat zijn er 10.000 minder dan een jaar eerder, mede doordat geschikte locaties ontbreken.

Back To Top