Skip to content

Wonen in Zwolle nóg populairder onder Randstedelingen: dit is waarom

Woningzoekers uit het westen hebben steeds vaker interesse in woningen in het oosten van Nederland, waaronder Zwolle. ”Thuiswerkers willen graag een groter en ander soort huis. Maar die zijn schaars en duur in de Randstad”, aldus Oscar van Schaverbeke van Rodenburg Makelaars.

”Toen de coronacrisis vorig jaar begon hadden we in eerste instantie wel wat zorgen over de negatieve invloed die dit zou kunnen hebben op de huizenmarkt”, vertelt de makelaar. Die zorg is na een jaar compleet weg. ”De vraag naar woningen in Zwolle is groter dan ooit te voren.”

De trek van het westen naar het oosten

Waarom willen woningzoekers uit het westen nu nog liever verhuizen naar het oosten van Nederland? ”De vraag naar woningen in deze regio is enorm toegenomen door twee lockdowns, thuis werken als nieuwe standaard, het gemis aan rust en ruimte en de historisch lage rente.”, stelt Oscar. ”De trek uit de stad is bij jonge gezinnen al veel langer gaande. Door de coronacrisis is dit in een stroomversnelling gekomen.”

Mooie huizen voor minder geld

De verhuiscijfers van het CBS laten zien dat de grote steden krimpen, terwijl mensen massaal naar het ‘platteland’ trekken. ”Veel thuiswerkers stellen nu andere eisen aan hun woning. En die vinden ze steeds vaker buiten de Randstad”, verklaart de makelaar. ”Wie niet meer elke dag naar kantoor hoeft, wil best wat langer reizen naar zijn werk. Voorheen was Amersfoort de grens vanuit de Randstad, maar die is nu aan het verschuiven. Verder weg staan mooie huizen voor minder geld.”

Thuiswerken laatste zetje

Mensen die twijfelden of ze naar een mooie groene en bosrijke omgeving willen verhuizen, krijgen door corona en thuiswerken nu dus een duwtje in de rug. Oscar legt uit: ”Je ziet dat mensen de ruimte binnen en buiten heel anders waarderen. De ruimte in je woning en de aanwezigheid van een tuin worden nóg belangrijker als je er ook gaat werken.”

Sinds corona is er daarom meer vraag naar woningen met een extra werkkamer, een balkon of tuin. ”In de Randstad zijn ruime woningen met een mooie grote tuin erg schaars. En bovendien voor de meesten onbetaalbaar. In Zwolle heb je nu eenmaal meer huis voor dezelfde euro’s.”

Back To Top