Skip to content

Woningmarkt trekt economie uit put

Het herstel op de woningmarkt trekt de Nederlandse economie nog verder uit de put. Doordat consumenten zich steeds vaker bewegen op de woningmarkt neemt ook het aantal investeringen van projectontwikkelaars en bouwbedrijven toe. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bevestigen dat beeld. In januari zijn de bedrijfsinvesteringen met ruim vijf procent toegenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen is de groei vooral toe te schrijven aan investeringen in de woningbouw. „We zien dat het consumentenvertrouwen toeneemt.

Tuincentra

Voor het eerst sinds de zomer van 2007 is de consument weer positief. Huishoudens zijn daarom vaker bereid om een woning te kopen en daar profiteren de bouwers van.”
Ook andere branches zoals tuincentra profiteren van de aantrekkende woningmarkt, zegt het CBS. Doordat er meer verhuizingen waren, werd ook meer uitgegeven aan onderhoudsklussen in de tuin. De verkopen van tuincentra en andere winkels in tuinartikelen stegen vorig jaar licht tot 3,8 miljard euro.
De Nederlandse woningmarkt kreeg het tijdens de economische crisis zwaar te verduren. Maar de grootste ellende blijkt nu definitief achter de rug. „De gehele cyclus in de woningbouw is enkele maanden geleden al op gang gekomen”, zegt hoofdeconoom Marieke Blom van ING. „Er worden steeds meer vergunningen verstrekt, architecten hebben meer werk en de orders van bouwbedrijven zijn flink toegenomen.”
Het herstel op de woningmarkt levert daarom een zeer belangrijke bijdrage aan een breed gedragen economische groei, meent Blom. „We zien dat de export toeneemt, maar ook de consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen laten een positieve ontwikkeling zien. Onze economie begint nu echt vaart te maken.” Daar komt bij dat de werkloosheid in februari licht is gedaald. Er zijn in Nederland nu 633.000 mensen werkloos, 12.000 minder dan een maand eerder.

Woonlasten

Volgens directeur Nico Rietdijk van de NVB, de brancheorganisatie voor professionele projectontwikkelaars en bouwondernemingen, was er in het laatste kwartaal van vorig jaar sprake van een eindejaarsrally op de woningmarkt. In de maanden oktober tot en met december werden er in de nieuwbouw 80 procent meer woningen verkocht ten opzichte van dezelfde periode in 2013.
Rietdijk zegt dat steeds meer mensen een huis kopen vanwege de lage hypotheekrente en de gedaalde huizenprijzen. „Dat betekent dus ook lagere woonlasten.”
Bouwend Nederland verwacht dat de bouw, en dan vooral de woningnieuwbouw, de komende jaren een belangrijke bijdrage zal leveren aan het herstel van de bruto investeringen.
Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zegt in het rapport ’Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2015’ dat „de bouw een van de snelst groeiende sectoren in de Nederlandse economie zal zijn”. Op de middellange termijn kan de totale bouwproductie uitkomen op een groei van 3,5 procent per jaar.
Zowel de NVB als Bouwend Nederland merkt wel op dat de investeringen nog steeds niet op het niveau van voor de crisis liggen.

Back To Top