Skip to content

Woningmarkt trekt flink aan dankzij lage rente en meer vertrouwen

De woningmarkt is het afgelopen kwartaal verder aangetrokken. Het aantal verkochte woningen ligt weer bijna op het niveau van voor de crisis, en ook de transactieprijzen zitten in de lift. Dat meldt makelaarsvereniging NVM. De bij NVM aangesloten makelaars verkochten in het afgelopen kwartaal 37.145 woningen. Dat is een stijging van 27,6% ten opzichte van een jaar geleden. Een dergelijk aantal verkopen kwam voor het laatst voor in 2007, kort voordat de markt instortte. Naar schatting werden in heel Nederland 50.000 woningen verkocht.

Hoger prijspeil

Naast het gegroeide aantal verkopen houdt ook de prijsstijging aan. Gemiddeld wordt er €224.000 betaald voor een woning, 3,9% meer dan een jaar geleden. Deze prijsstijging wordt mede veroorzaakt doordat er meer dure woningen werden verkocht. ‘De doorstroming komt nu echt op gang’, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.

De huizenmarkt groeit al acht kwartalen achter elkaar.

Oorzaken

De redenen voor de stijgend aantal verkopen zijn volgens de NVM-makelaars de lage rente en het toegenomen consumentenvertrouwen. Een andere mogelijke oorzaak is de aangescherpte loan-to-income-grens. Sinds 1 juli mag de hypotheek minder hoog zijn ten opzichte van het inkomen. Mogelijk hebben veel mensen daarom voor 1 juli nog een woning gekocht.

Verwachting

Hukker verwacht ook een goed derde kwartaal: ‘Er is een groot consumentenvertrouwen, de hypotheekrente is laag en de betaalbaarheid van de huizen uitermate goed.’

 

Back To Top